Vendel
6 °C
20 °C

Brüsszelből Párizsig repült egy napelemes repülő

2011.06.15. 00:07
4 hozzászólás

Sikeresen megtette a Brüsszel és Párizs közötti utat egy napelemes repülőgép. Egy svájci fejlesztőcsoport Solar Impulse nevű gépe kedd reggel nem sokkal öt óra után szállt fel Brüsszelből, és közel 16 órás repülés után este 9 óra 15 perckor érkezett a párizsi Le Bourget-i repülőtérre. 

A www.solarimpulse.com internetes oldalon élőben követhető volt az utazás, az oldalhoz tartozó blogon frissített hírek, beszámolók olvashatók. A Solar Impulse szombaton már felszállt Brüsszelből, a pilótának azonban nem sokkal később vissza kellett fordulnia a heves esőzés és az erős szél miatt. A csapat ezután az idő enyhülésére várt, majd kedd hajnalban két esős front között el megfelelőnek találták a körülményeket a felszállásra.

A felhők miatt az akkumulátorokat időközben csak 60 százalékosra tudták feltölteni napenergiából, így a fennmaradó 40 százalékot hagyományos energiaforrásból kellett pótolni, ami azt jelenti, hogy a repülés nem számít rekordkísérletnek.

A zömmel korszerű műanyagokból készített szerkezet megépítését a napelemeket is gyártó Solvay konszern irányításával mintegy 200 európai intézmény és vállalat támogatta. A Boeing 777-es utasszállító géphez hasonlóan 61,40 méter fesztávú, de csak 21,85 méter hosszú és 6,40 méter magas gép a könnyűség érdekében spártai felszereltségű. A földön négy kis keréken gurul. Szárnya-farka közel hetven négyzetméterét borítja a 11 280 fotovoltaikus napelem. Felszálló tömege (súlya) pilótástól 1700 kg.

A svájci fejlesztőcsapat végső célja, hogy 2013-14-ben öt állomás közbeiktatásával körberepüljék a Földet.