Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Kevesebb rétisasfióka Baranyában

2011.07.01. 12:53
4 hozzászólás

Bank László, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Baranya megyei csoportjának irodavezetője elmondta, hogy a tavalyi 35-tel szemben idén csak 25 rétisasfióka kelt ki Baranyában.

A tavalyihoz hasonlóan ismét 33 pár rétisas fészkelt Baranyában, de közülük csak 25 pár költött, 8 nem rakott tojást. A költések közül 16 bizonyult sikeresnek, 7 pár 1 fiókát, 9 pár 2 fiókát nevelt fel. Bár a szaporulat jóval alatta maradt a tavalyinak, a költési eredmények mégsem tekinthetők rossznak - mondta Bank László.

A szakember szerint az befolyásolhatta a költések számát, hogy az elhúzódó tél miatt a halastavakat sokáig jégpáncél borította. A sasok elsősorban a vizek környezetében szerzik táplálékukat, de a befagyott tavak miatt általában a folyóvizek közelébe húzódnak, ott várják meg a jégolvadást. Mindez azt eredményezheti, hogy túl későn tudják elfoglalni régi fészkeiket, ezért költésük elmaradhat.

Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy azok a párok, amelyek idén nem jutottak el a tojásrakásig, a megye belső területein, a Dunától és a Drávától távol fészkelnek.