Valér
4 °C
8 °C

Az enyhe koponyasérülés is emeli az Alzheimer-kór kockázatát

2011.07.18. 12:59
0 hozzászólás

Egy amerikai veteránok körében végzett nagyméretű tanulmányban arra a következtetésre jutottak kutatók, hogy a robbanások következtében kialakult enyhe agysérülés is növeli az Alzheimer-kór kockázatát.

A kutatók szerint még az agyrázkódások is növelhetik az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét a későbbi élet során. Az eredmények megváltoztatják a jelenlegi szemléletet, amely szerint csak a közepesen vagy nagyon súlyos agysérülések emelik a demencia kockázatát.
A tanulmányba közel 300 ezer amerikai veterán katonát vontak be, akiknek az életkora 55 év fölött volt. Ők mindannyian megjelentek legalább egy vizsgálaton 1997 és 2000 között, majd kontrollon 2001 és 2007 között a veteránokat ellátó illetékes egészségügyi intézetekben. A tanulmány kezdetén egyiküknél sem diagnosztizáltak demenciát.

A feljegyzések alapján 4902 veterán szenvedett el traumás agysérülést, az esetek az agyrázkódástól a koponyatörésig terjedtek. A hétéves követés alatt több mint 15 százalékuknál diagnosztizáltak demenciát, míg azok körében, akik nem szenvedtek el ilyen sérülést, ez az arány csak 7 százalék volt. A sérülés súlyossága nem változtatott a kockázat mértékén.