Valér
2 °C
8 °C

Brazília benyomul az Antarktisz belsejébe

2011.07.27. 09:53
1 hozzászólás

Brazília második tudományos kutatóállomását állítja fel az Antarktiszon és az elsőt a kontinens belsejében  – közölte kedden Jefferson Simoes, a Krioszféra (hó- és jégtakaró) Nemzeti Tudományos és Technológiai Intézet (INCT) egyik vezetője.

A Krioszféra-1 ember nélküli állomást a Déli Sarktól 500 kilométerre, a déli szélesség 84 fokán állítják fel. Adatokat fog gyűjteni a hőmérsékletről, a széljárásról, a napsugárzásról és a nedvességről – mondta el Simoes az Estado de Sao Paulo című napilapnak.

Elemezni tudjuk majd az elmúlt 500 év éghajlatának történelmét – magyarázta Jefferson Simoes, aki hangsúlyozta, hogy számos tudományos állomás működik a Antarktisz partvidékén, de kevés a kontinens belsejében.

A Krioszféra-1 modult Svédországban gyártják, a költsége 120 ezer dollár (22,2 millió forint), és a tervek szerint decemberben állítják fel.
Brazíliának jelenleg egy olyan kutatóállomása működik, ahol kutatók is dolgoznak, a Ferraz Parancsnok nevű állomás az Amerika és az Antarktisz között fekvő Déli-Shetland-szigetek legnagyobb szigetén, a György király-szigeten.

A jelenlegi állomás nagyon fontos, főként a biológiai tudományok terén – mondta el Simoes. Az Antarktisz belseje azonban egy üres pusztaság(...), nagyon nehezek az éghajlati feltételek” – tette hozzá. 
Mintegy harminc ország működtet tudományos kutatóállomást a 14 millió négyzetkilométeres sarkvidéki területen.