Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

A kemény agymunka stimulálja az idősek agyát

2011.08.24. 11:15
0 hozzászólás

Az idősek hatékonyabban elsajátítják az új információkat, ha nehezen tanulják meg őket, például a próba-hiba módszerrel (véletlenszerű keresés), mintha olyan könnyebb eljárással tennék ezt, amikor minden kérdést a memorizálandó helyes válasz követ – derül ki egy szerdán ismertetett kanadai kutatásból.

A Torontói Egyetem időskorúak mentális problémáival foglalkozó Baycrest központja Rotman kutatóintézetének szakemberei első ízben mutatták ki, hogy az idősek agya számára hasznosabb a próba-hiba módszer, mint a fiatalabb agyak esetében.

A tanulmány várhatóan meglepi a hivatásos nevelőket és kognitív rehabilitációval foglalkozó szakorvosokat. A kutatás ugyanis az ellenkezőjét állítja, annak ami több tudományos publikációban korábban szerepelt, ami szerint a tanulás során elkövetett hiba hátrányos az idős felnőtteknél a memorizálásban, és a passzív, hiba nélküli, a tanulónak a helyes választ közlő módszer jobb az agynak.

A szakirodalom hagyományosan a hiba nélküli tanulást javasolta az idősek számára. A mi kutatásunk azonban megmutatta, hogy amikor erősen fogalmi jellegű dolgot tanulnak, akkor ha szignifikáns kapcsolatot tudnak teremteni a hibák és a megtanulandó helyes információ között, a hibák nagyok kedvező szerepet játszhatnak a tanulási folyamatban – jelentette ki a tanulmány fő szerzője, Andrée-Ann Cyr.