Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Vérszívó robotok!

2001.03.13. 12:01
A technika fejlődésével az ember egyre jobb és tökéletesebb gépeket alkot, amelyek bizonyos helyeken felválthatják őt. Vegyük például a vérontást, ami ugyebár eddig emberi feladat volt, de egy gép pontosabban, gyorsabban, és hatékonyabban képes erre. Az új robot, amely mindenáron a vérünket akarja, gyógyászati segédeszköz lévén csak segíteni szeretne.
A gép élő emberen történő tesztelésére valoszínűleg a BBC élő adásában kerül sor
Mi a jobb, a remegő kezű vagy a halál pontos? Ez a fő kérdés, amikor az ember szembekerül Alex Zivanovic szerkentyűjével. A feltaláló ugyanis nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megalkotja a vérvevő gépet. A robot a nővérekhez és germán hordákhoz képest sokkal pontosabban és gyorsabban veszi le a szükséges vérmennyiséget, de közben nem mondogatja, hogy nem fog fájni. A feltaláló elismeri, hogy ez az egyik alapvető hiba - az emberek bizalmatlanok, egy gyereket például valószínűleg nehezen lehet majd rávenni, hogy odanyújtsa karját a gépnek.

A gép ettől eltekintve nagyon is jól működik, igaz, emberi kart még nem szúrt meg, de az orvostanhallgatóknak szánt gyakorló műkarokból már literszámra csapolta a művért. Az egyik probléma a vérvételnél a véna megtalálása, ami nem mindig sikerül. A gép ezt letapogatóval oldja meg, a könyökhajlatot megvizsgálva 100 százalékos biztonsággal találja meg a vénát. A letapogatás egy egyszerű elv alapján történik, a gép a szövetek rugalmasságát vizsgálja, az izom túlságosan kemény, a zsírszövetek viszont túl puhák. A vénaszakértők szerint leginkább egy rosszul felfújt lufira emlékeztet. Ha a gép megtalálja a vénát, megjelöli a szóba jöhető pontokat, ahol szúrni lehet, a kezelő pedig kiválasztja a megfelelőt.

A másik gyakori gond vérvételnél, amikor a tű átszúrja a vénát, azaz keresztülhalad rajta. Ez égető fájdalmat okoz, amit a páciensek természetesen rosszul viselnek. A gép ezen a problémán is segít, a gépkarba épített érzékelő a szövetek ellenállását mérve észleli, ha a tű keresztülhaladt a véna falán, és azonnal megáll, így kerülve el az átszúrást.

A gépet egy PC vezérli, azt pedig meglepő módon egy ember. A gép teljesen önállóan keres, illetve végzi a dolgát, a kezelőnek csupán azt kell eldöntenie, hová szúrjon. A mérnökök jelenleg dolgoznak egy teljesen automata változaton is, amit igyekeznek minél előbb bemutatni. A következő nagy lépés az lesz, amikor a gépet élő emberen tesztelik: erre valószínűleg a BBC élő adásában kerül sor, ahol maga a feltaláló teszi bele a karját.