Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Popperek a Marson

2002.01.31. 15:54
Egy népszerű britpop alakzat, a Blur együttes egyik dalával jelzi majd sikeres leszállását az Európai Űrügynökség Beagle 2-es marsszondája.
Colin Pillinger
Beagle 2 marslakóval
A Mars Express fedélzetén utazó brit gyártmányú szonda, a Beagle 2 a tervek szerint 2003 decemberében huppan a Marsra. A hatvanöt kilós zsebórára hasonlító eszköz útjának tervezett végcélja a bolygón egy üledékekkel bélelt medence, az Isidis Planitia. A szonda elsősorban a marsi élet nyomaival kapcsolatban informálódik, továbbá vizet keres.

A program elődje, a Mars 96 (az anyagi nehézségek beállta előtt Mars 94) küldetés volt, amely jelen konfigurációhoz hasonlóan egy Mars körüli pályán keringő kutatóegységből, viszont két felszíni szondából állt. A Mars 96 sajnos egy gyári hibás Proton hordozórakéta fedélzetén zuhant vissza a Földre, 1996 novemberében. A Beagle 2 műszerei egy részét a Mars 96 programból örökölte, de az ESA választása ezúttal a Soyuz rakétára esett.

a tárgy
Beagle 2 nyitott napelemtáblákkal
A Mars Express jövő júniusban indul Bajkonurból, amikor a Mars a legközelebb van a Földhöz, így télig a legrövidebb úton juthat a vörös bolygóhoz.

Populáris tudomány

A Blur együttes tagjaiban a tudományos propaganda hatására fogalmazódott meg az ötlet, hogy a bejelentkező űrállomás akár az ő zenéjüket sugározhatná a Földre. a két ötletgazda, Dave Rowntree (dobok) és Alex James (basszusgitár) rögtön fel is hívták a Beagle 2 kutatásáért felelős Colin Pillinger professzort.

Pillinger belement a bolygóközi popperkedési terv megvalósításába, amelyet így indokolt a Channel 4 tudományos híradójának: "A szonda megérkezését egy azonnal felismerhető szignállal szokás jelezni, eleddig komputeres vartyogást használtunk erre a célra."

a popperek
Blur
A professzor elmondta, a Mars Express népszerűsítése ugyancsak cél volt, amely általában is jó dolog, nem csak azért, mert a növelheti a program pénzalapját (fundraising).

Alex James elmondta, a dallamot valamiféle matematikai szekvencia alapján játsszák, a Dr Who főcímzenéjére és a 13 című albumukra hajazó egyéni stílusban.