Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Popperek a Marson

2002.01.31. 15:54
Egy népszerű britpop alakzat, a Blur együttes egyik dalával jelzi majd sikeres leszállását az Európai Űrügynökség Beagle 2-es marsszondája.
Colin Pillinger
Beagle 2 marslakóval
A Mars Express fedélzetén utazó brit gyártmányú szonda, a Beagle 2 a tervek szerint 2003 decemberében huppan a Marsra. A hatvanöt kilós zsebórára hasonlító eszköz útjának tervezett végcélja a bolygón egy üledékekkel bélelt medence, az Isidis Planitia. A szonda elsősorban a marsi élet nyomaival kapcsolatban informálódik, továbbá vizet keres.

A program elődje, a Mars 96 (az anyagi nehézségek beállta előtt Mars 94) küldetés volt, amely jelen konfigurációhoz hasonlóan egy Mars körüli pályán keringő kutatóegységből, viszont két felszíni szondából állt. A Mars 96 sajnos egy gyári hibás Proton hordozórakéta fedélzetén zuhant vissza a Földre, 1996 novemberében. A Beagle 2 műszerei egy részét a Mars 96 programból örökölte, de az ESA választása ezúttal a Soyuz rakétára esett.

a tárgy
Beagle 2 nyitott napelemtáblákkal
A Mars Express jövő júniusban indul Bajkonurból, amikor a Mars a legközelebb van a Földhöz, így télig a legrövidebb úton juthat a vörös bolygóhoz.

Populáris tudomány

A Blur együttes tagjaiban a tudományos propaganda hatására fogalmazódott meg az ötlet, hogy a bejelentkező űrállomás akár az ő zenéjüket sugározhatná a Földre. a két ötletgazda, Dave Rowntree (dobok) és Alex James (basszusgitár) rögtön fel is hívták a Beagle 2 kutatásáért felelős Colin Pillinger professzort.

Pillinger belement a bolygóközi popperkedési terv megvalósításába, amelyet így indokolt a Channel 4 tudományos híradójának: "A szonda megérkezését egy azonnal felismerhető szignállal szokás jelezni, eleddig komputeres vartyogást használtunk erre a célra."

a popperek
Blur
A professzor elmondta, a Mars Express népszerűsítése ugyancsak cél volt, amely általában is jó dolog, nem csak azért, mert a növelheti a program pénzalapját (fundraising).

Alex James elmondta, a dallamot valamiféle matematikai szekvencia alapján játsszák, a Dr Who főcímzenéjére és a 13 című albumukra hajazó egyéni stílusban.