Valér
4 °C
8 °C

Rajzanak az ausztrál óriáslepkék

2003.11.12. 09:23
Senki nem tudja, hogy az ausztrál nagyvárosokat tavasszal ellepő óriás molylepkék öngyilkosság céljából érkeznek, vagy a tájékozódás esik a nehezükre. Mindenesetre ismét megkeserítik a sportesemények nézőinek életét.
Az ausztrál bozótvilágot és mocsarakat benépesítő kenguruktól és krokodiloktól eltérően a bogong néven ismert molylepkék számára szinte mágikus vonzerővel bírnak a nagyvárosok fényei.

Sydneyben és Melbourne-ben október végén kezdődik a rajzás, a lepkék irodaépületek helyiségeiben csaponganak, beleesnek a levesestálakba, betévednek a hűtőkbe és megfagynak, és buszsofőrök életét keserítik meg.

A fény vonzza őket

Tekintse meg képeinket!
A molylepkék éjszaka repülnek, és a városi fények illetve a sportcsarnokok reflektorai felé tartanak, idézte a Yahoo David Britton, az Ausztrál Múzeum rovarszakértőjének szavait.

Távoli rokonaikhoz, a pillangókhoz hasonlóan a bogongok nem jelentenek veszélyt az emberek egészségére. Az általuk okozott legnagyobb kellemetlenség, hogy elvonják az ausztrálok figyelmét a nemzetközi rögbimeccsekről.

Légiparádé

A múlt hónapban a selymes szárnyú rovarok milliói lebegtek a Sydney-i Telstra stadion játéktere felett. A 78 ezer szurkoló egy ideig azt figyelte, hogy a francia nemzeti válogatott hogyan döngöli földbe 51-9 arányban a skót csapatot.

"Nemsokára azonban a bogong légió mutatványai látványosabbak voltak a csapatunkénál" - jelentette ki egy Edinburgból idelátogató szurkoló.

Az olimpián is ott voltak

A 2000-es olimpiai játékok alatt a 2 hüvelyk (5 centiméteres) hosszt is elérő molylepkék olyan zavaróak voltak már, hogy a szervezők kénytelenek voltak letompítani a stadionok világítását, miközben a nézők és az atléták folyamatosan csapkodták a rovarokat maguk körül.

Klikk a képre!
A szervezett sportok megjelenése előtt a molylepkék az ausztrál őslakosság kedvelt csemegéjének számítottak, és néhány törzs mind a mai napig szívesen fogyasztja.

A rovarokat alvás közben gyűjtik be, szárnyaikat letépik. Ezt követően vagy hamuban sütik ki őket, vagy péppé zúzzák és molysüti készül belőlük. Van aki szerint undorító dolog molylepkét enni, másokat viszont a csirkére emlékeztet az íze.

Sokáig élhetnek

A nagyvárosi dzsungelből épségben kikeveredő lepkéknek már minden esélyük megvan arra, hogy irigylésre méltó szép rovaréletük legyen. A bogong a déli félteke most kezdődő nyarárig hátralevő néhány hetet kihúzza valahogy.

Ezután a partoktól távolabb eső barlangokba húzódik vissza, hogy a legforróbb hónapokat árnyékban átaludja. Minden nyarat a hegyekben töltenek, az élettartamuk pedig eléri a 4-5 hónapot, ami igen szép eredmény a rovarok számára, jelentette ki Britton.