Sára, Márió
2 °C
6 °C

Űrpizsamákkal a bölcsőhalál ellen

2001.09.27. 16:34
Egy belga vállalat az űrhajósok műszerekkel telizsúfolt kezeslábasának mintájára tervezett bébipizsamákat gyárt, hogy megelőzzék a bölcsőhalált - írja a BBC. Az Európai Űrhivatal asztronautáinak ruháit tervező Verhaert Design and Development vállalat Mamagoose (Lúdanyó) márkanév alatt fogja másfél év múlva piacra dobni az érzékelőkkel felszerelt pizsamákat.
Vész esetén riaszt a rendszer
A kétrétegű ruha külső rétegébe szerelt öt érzékelő méri a csecsemő légzésének és szívverésének ritmusát, és riaszt, ha vészjósló változást észlel. Az érzékelőkkel összeköttetésben álló külső irányítóegység tárolja a bébi légzésének és szívverésének mintáit, melyeket elemzés céljából számítógépre tölthetnek le az orvosok és kutatók.

A bébipizsama ötlete Paiva professzortól, a Brüsszeli Egyetem munkatársától származik, aki 1993-ban a Verhaert céggel közösen fejlesztette ki az európai űrhajósok érzékelőkkel telitűzdelt kezeslábasait. Az ANBRE kódnevű űrruha (Analóg Biomechanikus REcorder) az asztronauták végtagjainak mozgását rögzíti súlytalanságban és földi gravitációban, míg a RIP (Respiratory Inductive Plethysmograph) a ruha viselőjének légzését méri, különös tekintettel a hasfalnak és a mellkasnak a súlytalanság során megváltozott tulajdonságaira.

Az ANBRE kezeslábas
A gyerekruhákat a szülők mellett orvosoknak és kutatóknak szánják, hiszen amellett, hogy megnyugtatja a szülőket, az orvostudománynak is komoly hasznot jelenthet a ruhák által rögzített rengeteg adat. "Paiva professzorral közösen a prototípus véglegesítésén dolgozunk" - nyilatkozta Stefaan Devolder, a Verhaert gyártási igazgatója a BBC-nek. A projekt az Európai Űrhivatal azon kezdeményezésének része, hogy az űrben használatos technológiát a Földön is alkalmazzák a mindennapi élet minőségének javítására.

A Mamagoose pizsamák három méretben készülnek 0-4 hónapos korig, 4-10 hónapos korig és 10-18 hónapos korig. A bölcsőhalál egyébként leggyakrabban a baba életének első hat hónapja során következik be. A ruhák kétrétegűek: a belső, puha réteg géppel mosható, a külső, érzékelőket is tartalmazó réteget csak kézzel szabad mosni.

Háton biztonságos az alvás
A ruha hipoallergén anyagból készült, az érzékelőket pedig akkor is helyén tartja a szövet, ha a bébi mocorog benne. Két érzékelő a légzést, három pedig a szívritmust méri. Az elemről és hálózatról is működő külső egység memóriája legfeljebb 34 vészhelyzetet képes rögzíteni, ám az adatokat PC-re lehet menteni, Excel formátumban. A pizsama prototípusait már tesztelték kórházakban, a Brüsszeli Egyetem kutatói jelenleg a rendszer finomhangolásán dolgoznak, hogy minimalizálják a vakriasztás esélyét.

A bölcsőhalál és megelőzése
Bölcsőhalálról beszélünk a csecsemőkorban hirtelen és váratlanul bekövetkező halál esetén, ha az előidéző ok utólagos vizsgálatokkal, boncolással sem tisztázható. Bár az éber állapot nem kizáró ok, az esemény legtöbbször alvás közben következik be. A bölcsőhalál hazánkban szerencsére ritka esemény: tízezer csecsemő közül hármat veszítünk el ilyen körülmények között évente. A tendencia egyre javul: a nyolcvanas években még 14-15 csecsemő halt bölcsőhalált évente Amerikában, ezt a számot sikerült a kilencvenes évek végére 7 alá szorítani.

Az angol szakértők azt javasolják, hogy a csecsemők a hátukon aludjanak, fejük ne legyen betakarva. Lábukkal az ágy lába felé fektessék őket a szülők, hogy alvás közben ne tudjanak befurakodni a takaró alá. A bölcsőt az első fél évben a szülők szobájában célszerű tartani, ahol a hőmérséklet a bébi alvásának idején 18 Celsius-fok körüli legyen.