Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Akváriummal a depresszió ellen

2002.03.26. 12:38
Külföldön már bevett szokás, hogy állatokkal nyugtatják a betegeket, segítik gyógyulásukat. Nemcsak az idősek otthonait vagy a kórházakat látogatják terápiás kutyák, egyre több helyen élnek "bentlakó" állatok, például akváriumi halak. Itthon is kísérleteznek hasonlóval, az ELTE pszichológusai egy vidéki kórház depressziós pácienseit derítették jobb kedvre terápiás akváriummal.
Az állatok jelenlétének pozitív hatását számos tudományos kutatás igazolja. Az állattartók körében bizonyíthatóan kevesebb a fejfájás, a nyugtalan alvás, a gyomorprobléma, valamint csökken az általános fáradságérzet, és a szem és fülgyulladás kialakulásának esélye is kisebb. Az amerikai Erika Friedmann 1980-ban végzett vizsgálatai szerint az infarktuson átesett állattartók életbenmaradási esélyei is nagyobbak.

Halak a depresszió ellen

Az állatterápia Magyarországon is elterjedőben van - tudtuk meg a Felelős Állatbarátok Egyesületétől. Az ELTE BTK Pszichológiai Intézet munkatársai egy vidéki kórház pszichiátriáján helyeztek el egy akváriumot terápiás céllal, ahol depressziós betegeket kezeltek.

Az akvárium feszültségcsökkentő hatása régóta ismeretes. Kacher fogorvosi váróban elhelyezett akváriuma az ott várakozók szorongását csökkentette, nagyobb komfortérzetet keltett és az orvosi beavatkozás szubjektív megítélését is kedvezőbbé tette.

Fertőző vidámság

A magyarországi vizsgálatban résztvevő betegek 69,2%-a számolt be az akvárium pozitív hatásáról. A legtöbben az akvárium hangulatjavító, vidámság és szabadságérzetet keltő hatásáról bizonyosodtak meg. Az akvárium jelenléte az ápoló személyzetre is jótékony hatást gyakorolt.

A vizsgálat eredményeinek társadalmi jelentősége sem elhanyagolható. A jelenlegi irodalmi adatok alapján a depressziós tünetek előfordulása a magyar lakosság körében igen gyakori, nőknél 18-34%, férfiaknál 10-19%. Mivel az akvárium csökkenti a betegség tüneteit, kevesebb gyógyszerre van szükség, és csökken a kórházban eltöltött idő is. Az akvárium közelében élők könnyebben létesítenek társas kapcsolatokat, kiegyensúlyozottabbá és nyugodtabbá válnak. Amennyiben a beteg saját otthonában is berendez egy akváriumot, a hosszú távú hatás is elérhető.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!