Szilárda
-4 °C
3 °C

Legyen Ön is segédcsillagász!

2002.10.22. 09:40
Interneten toborzott lelkes hobbicsillagászok segítségével derítenének fel a kutatók Naprendszeren kívüli bolygókat. Az amatőrök azokat a csillagokat figyelhetnék, amelyekről ismert, hogy rendelkeznek saját bolygóval, írta a New Scientist.
Jelenleg a csillagászok távoli naprendszerekben kereken 100 bolygót ismernek. Hogy többet megtudhassanak róluk, a kutatók azt mérik meg, hogyan ingadozik az adott csillag által kibocsátott fény, amikor a bolygó a napja és a földi megfigyelők közé ér.

Kicsi a kapacitás

HD 209458
Ebből értékes következtetések vonhatók le a bolygó tömegét, sűrűségét, összetételét sőt atmoszféráját illetően. Mostanáig azonban a kutatók csak egyetlen csillagot, a HD 209458-et és a rendszeresen a fénye útjába lépő bolygóját vizsgálták meg.

"Találnunk kell még ilyen keresztező bolygókat a távoli naprendszerekben, de a professzionális csillagászoknak egyszerűen nincs elég ideje az összes ismert exobolygó mozgásának nyomon követésére" - jelentette ki a New Scientistnek Debra Fischer bolygókutató, a berkeley-i California egyetem munkatársa.

Legyen Ön is csillagász!

Éppen ezt a célt szolgálja a "Transitsearch" elnevezésű program, melynek keretében a világ minden tájáról hobbicsillagászokat toboroznak. "Ez a kihívás talán nem akkora, mint új bolygók felfedezése, de sokkal nagyobb tudományos jelentőséggel bírhat" - jelentette ki a projektet összefogó Tim Castellano, a NASA Ames Research Center csillagásza.

A Transitsearch egyelőre próbaüzemben működik, a weboldal szerint jelenleg a megfigyelési módszereket tökéletesítik néhány önkéntes segítségével. Az önkéntes megfigyelőknek rendelkezniük kell megfelelő fényképészeti felszerelésekkel, teleszkóppal és számítógéppel is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!