Kilenc új bolygóra bukkantak a csillagászok

2000.08.08. 12:12
Kilenc eddig ismeretlen bolygót fedeztek fel svájci és amerikai tudósok, ezzel éppen ötvenre emelve a Naprendszeren kívüli ismert bolygók számát. Valamennyi újonnan felfedezett bolygó a Naprendszerünkhez viszonylag közel eső csillagok körül kering. A részleteket hétfőn jelentették be a Nemzetközi Csillagászati Egylet Manchesterben tartott éves konferenciáján.
A most felfedezett bolygókat még nem látta emberi szem, létükre abból következtettek a tudósok, hogy gravitációjuk hat a csillagokra, melyek körül keringenek, illetve a csillagok által kibocsátott fényre. Öt új bolygót genfi csillagászok találtak meg, a chilei La Silla obszervatórium adatait kielemezve.

A most felfedezett bolygókat még nem látta emberi szem
Újabb több-bolygós rendszert találtak

Eddig a Naprendszeren kívül csak egyetlen olyan rendszert, az Üpszilon Androméda csillagot és három bolygóját ismerték a csillagászok, melyben több bolygó kering egy nap körül. A svájciak most két Szaturnusz méretű óriás gázbolygóra bukkantak a Vela csillagképben található HD 83443 csillag körül, amely Földünktől 141 fényévnyire található. Ez a csillag valamivel kisebb, mint a mi napunk, tömege 0,8-szorosa a Napénak. Mindkét gázóriás rendkívül közel kering a napjához, egyikük 2,98, a másikuk 29,8 földi nap alatt kerüli meg a csillagot. A tudósok egyelőre nem tudják megmagyarázni, hogy miért kering az egyik bolygó majdnem pontosan tízszer olyan gyorsan, mint a másik.

A svájci kutatócsoport talált rá a Földünktől 203 fényévnyire levő HD 190228 jegyzékszámú bolygóra is, a franciaországi, Haute-Provence-i obszervatórium adatainak elemzésével. A Berkeley Egyetem amerikai tudósai pedig három új, a Jupiterhez hasonló óriás gázbolygóra bukkantak.

Geoff Marcy
Ez lesz az egyik első olyan távoli naprendszer, ahova eljutnak a következő századok űrhajósai
Az Epszilon Eridani bolygója csak tíz fényévnyire van tőlünk

Az egyik legizgalmasabb új felfedezés az Epszilon Eridani bolygója, melynek létezését pénteken jelentették be. A Texasi Egyetem McDonald Obszervatóriumának kutatója, William Cochran a konferencián elmondta: ,,Az Epszilon Eridani körül keringő bolygóra bukkanni olyan, mintha saját hátsó udvarunkban találnánk egy bolygót." Az Epszilon Eridani a Földtől 10,5 fényévnyi távolságban található, az Eridanus csillagképben. A mi napunknál sokkal fiatalabb, mintegy egymilliárd éves lehet, a tömege 79 százalékát teszi ki a Napénak és feleakkora a fényessége. Az újonnan felfedezett bolygó elliptikus és kissé excentrikus pályán, a becslések szerint átlagosan alig 480 millió kilométerre kering a központi égitest körül. Ez a távolság körülbelül megfelel annak, amilyen messze a Naptól a mi bolygórendszerünk aszteroida-öve húzódik.

Az elnyújtott ellipszispálya lehetetlenné teszi az élet kialakulását?

Valamennyi újonnan felfedezett bolygó elnyújtott, elliptikus pályán kering napja körül, amely komoly hőingadozást idéz elő a bolygó felszínén. Ezzel szemben a Naprendszer bolygói, köztük a Föld is, olyan körkörös ellipszispályán kering a Nap körül, melynél nincs akkora eltérés a pálya Naphoz közeli és távoli pontjainak távolságában. Geoff Marcy, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint elképzelhető, hogy a földi élet épp a körre hasonlító pálya következtében jöhetett létre és maradhatott meg. Marcy szerint az Epszilon Eridani bolygójának felfedezése különösen izgalmas, mivel relatív - tíz fényévnyi - közelsége miatt ez lesz az egyik első olyan távoli naprendszer, ahova eljutnak a következő századok űrhajósai.

Bolygóvadászat
A csillagászoknak kétezer évükbe telt, hogy a Naprendszer valamennyi bolygóját azonosítsák: kilencediknek a Plútót találták meg 1930-ban. A Naprendszeren kívüli bolygók közül azonban kevesebb mint öt év alatt ötvenet térképeztek fel. A bolygókat csillaguk vakító fénye miatt lehetetlen meglátni, létükre a csillag fényének enyhe csökkenéséből következtetnek, melyet a bolygó vonzása okoz. A technikának azonban még fejlődnie kell ahhoz, hogy a Földhöz hasonlóan kisméretű bolygókat is megtalálják a kutatók.
További bolygók a láthatáron

A Kaliforniai Egyetem csillagászai szerint a több-bolygós rendszerek korántsem olyan ritkák, mint korábban gondolták. Tizenkét ismert egybolygós csillag tanulmányozása során arra a meglepő eredményre jutottak, hogy a vizsgált rendszerek közül ötben feltehetőleg egy másik bolygó is jelen van. A csillagok pályája ugyanis olyan ingadozásokat mutatott, amelyekre nem adott megfelelő magyarázatot egyetlen bolygó közelsége. A másodbolygók létezésének bizonyításához azonban további elemzésre van szükség. A tizenegy napon át tartó konferencián várhatóan más bolygók felfedezését is bejelentik.  • Hírek
  • Csok