Szilárda
0 °C
6 °C

Kipusztulás fenyegeti az ember legközelebbi rokonát

2004.12.10. 11:00
A Kongói Demokratikus Köztársaságban (az egykori Zaire területén) tevékenykedő kutatócsoport bizonyítékot talált arra, hogy az orvvadászok azokon a területeken is elejtik a bonobókat, ahol az állatok a törvények szerint védelem alatt állnának, írja a BBC. Az egyedszám az utóbbi időszakban az ötödére csökkent.

A bonobók a csimpánzokhoz hasonlóan rendkívül közeli rokonságban állnak az emberrel, az amerikai Wayne Állami Egyetem kutatóinak 97 gént összehasonlító vizsgálata alapján 99,4 százalékos az egyezés. Azonban a WWF felmérése szerint a kizárólag Kongóban honos bonobók száma a csimpánzokkal ellentétben rohamosan csökken.

Eltűntek

#alt# A kongói Salonga Nemzeti Parkban, ahol korábban jelentős bonobópopuláció élt, mára alig maradt néhány egyed.

"Egyre kevesebb egyeddel találkoztunk azokon a területeken, ahol a bonobók rendszeresen felbukkantak, ugyanakkor rátaláltunk a vadászok nyomaira. Mivel ez egy nemzeti park, minden vadászati tevékenység illegális, és vadorzásnak minősül" - nyilatkozta Peter Stephenson, afrikai WWF emberszabású majom programjának vezetője.

Fegyveres csoportok

A majmok védelme rendkívül nehéz, ugyanis nagy kereslet van a húsukra, és a fegyveres vadorzó csapatok emiatt rendszeresen ellepik a Salonga Nemzeti Parkot. A kutatók elefántokra vadászó, félautomata fegyverekkel felszerelkezett vadorzókkal is összetalálkoztak a park területén.

A Salonga az egyetlen olyan térség az országban, ahol a bonobók védettek, így a faj túlélése forog kockán, ha nem sikerül az orvvadászokat megfékezni. A WWF újabb erőfeszítéseket tesz, hogy a fennmaradt populációt megvédje, és figyelemmel kövesse.

A háború miatt

A Kongói Demokratikus Köztársaság függetlenségéért vívott háború során (amely elvileg 1999-ben lezárult, de azóta is rendszeresek a zavargások) a fegyveres csapatok a Salonga területén rejtőzködtek, ugyanis a nemzeti park dús növényzete megfelelő terepet jelentett számukra. Emiatt a fegyverek hozzáférhetősége könnyebbé vált, a parkőrök viszont nehezebben tudták felügyelni az állatállományt.