Emőke
-4 °C
9 °C

Mesterséges bőrt fejlesztenek

2007.06.27. 12:00
Egy angol biotechnológiai cég, az Intercytex elkészítette a sebgyógyításhoz használható szintetikus bőr prototípusát. Az első tesztelések sikeresek.

Egy a Regenerative Medicine című lapban megjelent írás szerint a kifejlesztett mesterséges bőr jobban egyesül az egészséges szövetekkel néhány korábban kipróbált helyettesítőnél. A kutatók remélik, hogy az anyag a bőrátültetések alternatívája lehet.

Jelenleg ugyanis egy súlyos égés vagy egy nagy kiterjedésű seb kezelésének legjobb módja az, ha épen maradt bőrt ültetnek át a sérült területre, ami nem nevezhető ideálisnak, hiszen fájdalommal jár és újabb sebeket eredményez.

Stabil anyag

Az ICX-SKN elnevezésű mesterséges bőrt egy fibrinből képzett alapanyagból állítják elő. (A fibrin a gyógyuló sebben megtalálható fehérje.) Ehhez adnak fibroblasztot - a kötőszövetet alkotó alapsejtet -, ami a bőrmegújulás folyamatát replikáló eljárásban kollagént hoz létre, ami szilárdabbá teszi az anyagot. A műszövetet ebben a formában ültetik be.

Gyors gyógyulás

Az eddig elvégzett kísérletekben ovális vágást ejtettek hat önkéntes karján, majd befedték azt a laborban előállított bőrrel. Huszonnyolc nap után a vágások viszonylag kis sebhelyet hagyva begyógyultak, és a mesterséges bőr stabil maradt.

Dr. Paul Kemp, az Intercytex vezető kutatója szerint a folyamat meglepően gyorsan ment végbe, és ha a szélesebb körű vizsgálatok is hasonló eredménnyel járnak, az forradalmasíthatja az égési sérülések kezelését.

Mások ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az ilyen kicsi, sebészeti úton ejtett sebeket nem nehéz meggyógyítani, így a valódi próbatételt az fogja majd jelenteni, ha igazi sérülteken próbálják ki az új eljárást.