Gusztáv
3 °C
6 °C

Bőrbank épül Szegeden

2002.11.23. 13:50
Humán bőrsejt tenyésztésére és transzplantációjára, valamint bőrbank létrehozására nyert 170 millió forint állami támogatást pályázatával egy szegedi kutatók és magáncégek által alakított konzorcium. Az alkalmazott kutatás során kifejlesztett új sejttenyésztési technikák megalapozzák az emberi bőr ipari mértékű előállítását.
A Magyarországon és a környező országokat tekintve is egyedülálló projektről - amelyet Szegeden, 300 millió forint költségű zöldmezős beruházásban kívánnak megvalósítani - csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a csongrádi megyeszékhelyen.

A konzorcium vezetője, Kemény Lajos professzor elmondta: a program egyik lényeges eleme, hogy a beteg hám- és pigmentsejtjei idegen anyagok hozzáadása nélkül megsokszorozhatók, ezáltal krónikus sebeket, égett testfelszíneket lehet saját bőrrel befedni.

Kemény Lajos
A professzor tájékoztatása szerint eredményesen alkalmazható ez a terápia olyan nem gyógyuló sebeknél, mint például a lábszárfekély, vagy a cukorbetegség következtében kialakult fekélyek. Az új módszer alkalmas arra is, hogy saját bőrsejttel gyógyítsák a bőr pigmentjeinek traumás, immunológiai vagy ismeretlen eredetű hiánya miatt kialakult festékhiány-betegséget.

Kemény Lajos elmondta, hogy a projekt fő célkitűzése a beteg saját sejtjeinek tenyésztésén alapuló kezelési eljárás bevezetése és biotechnológiai ipari méretű kiterjesztése. Ennek érdekében vizsgálják a bőrbetegségek kialakulásának okait, genetikai hátterét, valamint azt, hogy miért nem gyógyulnak sebek.

Ezen alapkutatások eredményeinek tükrében DNS diagnosztikai eljárásokat terveznek kidolgozni a hajlamosító gének felismerésére, hatékonyabbá téve ezzel a kezelést - fejtette ki a professzor. Hozzáfűzte, hogy az alkalmazott kutatás során kifejlesztett új sejttenyésztési technikák megalapozzák az emberi bőr ipari mértékű előállítását.

A konzorcium létre kíván hozni egy világszerte egyedülálló, steril körülmények között működő, a nemzetközi előírásoknak és a szakma legszigorúbb szabályainak eleget tevő sejttenyésztő laboratóriumot, ahol szaporítják és ellenőrzik az ország különböző klinikáiról és kórházaiból, valamint külföldről odaküldött bőrsejteket.

A Szegeden felépítendő bőrbank azt a célt szolgálja majd, hogy a krónikus, visszatérő bőrbetegségben szenvedőktől ne kelljen újra és újra mintát venni. Ugyanis a folyékony nitrogénben, mínusz 198 Celsius fokon lefagyasztott bőrsejtjeikből megfelelő tenyészetet lehet beindítani.

Nagy Norbert, a szegedi Trio-Lab Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott: szeretnék elérni, hogy a magyarországi bőrgyógyászati klinikákon, osztályokon minden rászoruló beteg számára elérhető legyen az új terápiás eljárás, és alkalmazzák minél több külföldi országban.

A konzorcium tagjai: a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati és allergológiai klinikája - a kutatási feladatok koordinátora - és Optikai és Kvantumelektronikai Tanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központja, egy akadémiai és egyetemi kutatókból álló csoport, továbbá két ipari cég, a Trio-Lab Kft. és a Zipper Kft.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!