Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Ismeretlen vírus egy brit borjúban

2004.06.09. 16:39
Egyetlen elhullott borjú esete borzolja a kedélyeket Nagy Britanniában. A paralízises tüneteket mutató állat tavaly év végén múlt ki Cumbria tartományban. Brit kutatók a szövetminták elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy nem ismert kórokozóról lehet szó.
Eddig ismeretlen agyi elváltozások okozták tavaly év végén egy fiatal szarvasmarha pusztulását, jelentette be kedden a brit környezetvédelmi és földművelésügyi tárca. A bejelentés újabb csapásként érheti a szigetország a BSE-járvány miatt tartósan vegetáló húsiparát.

A különös kórokozó utáni nyomozás azt követően indult, hogy az 5-6 napig tartó bénulásos tünetek után kimúlt borjú agyán fehéres lerakódásokat fedeztek fel, közölte a minisztérium.

További eseteket vizsgálnak

A cumbriai borjú esete nyomán az állami állatorvosok további 20 jószág megmagyarázhatatlan halálát vizsgálják. A brit főállatorvos, Frank Landeg a BBC-nek kijelentette, hogy a járványügyi hivatal (Health Protection Agency) vizsgálja az eset által felvetett humán kockázatokat.

A szakértők szerint vírus lehetett felelős az állat polio-szerűnek leírt tüneteiért. A borjú agyának vizsgálata során kimutatták, hogy a betegséget a fehér lerakódások okozták. Néhány napi vegetálás után az állat elpusztult.

Sorban kihúzott lehetőségek

A mintákat alávetették az ismert szarvasmarha-betegségek tesztjeinek, de ezek közül egyiket sem sikerült beazonosítani. A brit állatorvosi járványügyi hivatal ezt követően új betegség feltűnésére figyelmeztetett. Laikus kifejezéssel korábban soha nem látott szarvasmarha-polio felbukkanásáról van szó, jelentette ki a minisztérium szóvivője.

A lehetséges okok közül számos betegséget sikerült kihúzni. Nem az agyat és a gerincvelőt megtámadó forgó betegségről (looping ill) van szó, ahogy a Nagy-Britanniát elkerülő nyugat-nílusi vírus tesztje is negatív volt.

Nem ismert a humán kockázat

Még túl korai bármit mondani arról, hogy az embereket bármi is fenyegetné, mondta a minisztérium szóvivője. Nem ismertek a hosszú távú kockázatok, és egyetlen eset kapcsán, ráadásul a kórokozó ismerete nélkül lehetetlen erre vonatkozó becsléseket tenni.

A brit húsipart érzékenyen érintette a szivacsos agyvelőgyulladás emberi változatának 1996-os megjelenése. A Creutzfeldt-Jakob tünetegyüttes ezen változata (vCJD) mostanáig legkevesebb 141 brit polgár halálát okozta és a szigetország húskivitelének szinte teljes leállítását eredményezte

Az akkori pánik lassan lecsitult, viszont a múlt hónapban megjelentetett kutatási eredmények szerint tudta nélkül mintegy 3800 brit hordozhatja a szervezetében a vCJD kórokozóját.