Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

A borotválkozás javítja a nemi életet

2003.02.07. 11:38
A Bristol Egyetem kutatócsoportja igen szoros összefüggést mutatott ki a borotválkozás gyakorisága, a szívinfarktus kockázata és a szexuális élet minősége között. A kutatók szerint a rendszertelenül borotválkozó férfiak kevésbé hajlandóak megházasodni, általában fizikai munkát végeznek, gyakrabban jelenik meg náluk a szívinfarktus előjele, és kevesebb orgazmusuk van.
A húsz éven át tartó kutatómunka során 2438 középkorú walesi férfi tanulmányoztak. Ez idő alatt a rendszertelenül borotválkozók 45 százaléka maghalt, míg a naponta borotválkozóknak csupán 31 százaléka távozott az élők soraiból. Összesen 835 haláleset történt.

Shah Ebrahim professzor szerint a rendszertelen borotválkozás és az elhalálozás közötti összefüggést bizonyos társadalmi tényezők és a dohányzási szokások is erősen befolyásolják, de kisebb hormonális hatás is megfigyelhető. A professzor kihangsúlyozta, hogy az életmód megváltozása után nem csökkent le az infarktus kockázata, tehát nem lehet mindent a dohányzás számlájára írni.

A nemi hormon megakadályozza az infarktust

A szakáll növekedése és a nemi hormonok közötti összefüggésre először akkor figyeltek fel az orvosok, amikor egy távoli szigeten élő férfi arról számolt be: hihetetlen módon kezdett el növekedni a szakálla, amikor visszatért barátnőjéhez Skóciába.

Ebrahim a Reuters-nek adott nyilatkozatában kifejtette: valószínűleg azért van kevesebb orgazmusuk a ritkán borotválkozó férfiaknak, mert alacsonyabb a tesztoszteron-szintjük, vagy egyszerűen azért, mert nem házasok, így kevesebb lehetőségük van szexuális életet élni. Mindemellett az is lehetséges, hogy a testben áramló nemi hormonok képesek befolyásolni az érelmeszesedés folyamatát, amely később vagy szívinfarktushoz, vagy szélütéshez (stroke) vezethet.