Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Két új gént tartanak felelősnek a bőrrákért

2008.10.16. 11:25
A laphámrák a leggyakoribb bőrrák, ami az európaiak körében előfordul. Az izlandi kutatók két új gént találtak, ami felelős lehet ezért a betegségért. Azoknál, akiknél ezen kívül a többi kockázati gén is megvan, tizenkétszer nagyobb eséllyel lesznek betegek.

Két olyan új génváltozatot találtak az izlandi kutatók, ami az európai emberek körében leggyakoribb bőrrákért, a laphámrákért felelős. A génmódosulatok nem játszanak szerepet a bőr színében, de azoknak az embereknek, akik mindkettővel rendelkeznek háromszor nagyobb a kockázatuk arra, hogy bazálsejtes karcinoma fejlődjön ki náluk.

A sötétebb bőrszínt a szakemberek hagyományosan a bőrrák elleni fontos védőtényezőnek tekintik, most viszont találtak két olyan génváltozatot, amelyeknek semmi hatásuk a bőr pigmentáltságára, de a laphámrák kockázatát mégis befolyásolják. A gén hatását 30 ezer ember génjeinek elemzésével azonosították az izlandi kutatók, akik a vikingekig visszanyúló örökítő állományát tanulmányozzák új gyógyszermolekulák kifejlesztésének reményében.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint a laphámrák világszerte a leggyakoribb bőrráktípus, előfordulásának túlnyomó részét a napfény ibolyántúli sugárzásának tulajdonítják. Az esetek legtöbbje könnyen kezelhető, ha időben észlelik, de előfordul, hogy a rák ellenáll a kezelésnek, károsítja a bőrt, sőt időnként behatol a csontokba és a porcokba is. Azoknál az embereknél, akik a két újonnan megtalált génváltozat mellett a három, korábban azonosított kockázatnövelő génmódosulatot is hordozzák, tizenkétszeres a laphámrák kifejlődésének esélye, írja a Nature Genetics szakfolyóirat legutóbbi száma.