Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Egymilliárd font őssejtkutatásra

2005.03.08. 16:24
Soha nem látott összegekkel támogatja a biotechnikai és gyógyászati kutatásokat az elkövetkező három évben a brit kormány, hogy az országból tudományos nagyhatalmat faragjon. A terv kritikusai attól tartanak, hogy éppen az alapkutatásokra nem jut majd pénz.

Egymilliárd angol fontot költ majd a brit kormány az elkövetkező években biotechnikai kutatásokra, derül ki abból a költségvetés-tervezetből, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra Londonban. A 350 milliárd forintnak megfelelő összeg annak a csomagnak a része, amelyet a britek 2008-ig tudományos fejlesztésekre szánnak, írja a BBC. A következő három évben a brit kormány összesen tízmilliárd fontot költ tudományos célokra, így a biotechnikai és biológiai tudományok kutatótanácsának (BBSRC) szánt egymilliárd mellett másfél milliárd fontra növelik az orvosi kutatásokat végző Medical Research Councilnak juttatandó összeget is.

A biotechnikában a brit kormány különösen az őssejtkutatást szeretné támogatni, és azt várja, hogy a tudományos munka olyan gyakorlati eredményekhez vezet majd, amelyekkel eddig gyógyíthatatlannak hitt betegségekkel is fel lehet venni a harcot. A gyógyászati célra szánt összeg 440 millió fontos részét a mentális eredetű betegségek, illetve a rák, a sztrók és a cukorbetegség kutatására fordítják majd. Összesen 150 millió fontot költenek energiakutatásra, hogy a britek a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben is vezető hatalommá válhassanak.

Nagy-Britanniából nagyhatalom

A brit kormány deklarált célja, hogy Nagy-Britannia legyen az az ország, ahol a kutatók a világon a legjobb körülmények között dolgozhatnak, és a tisztviselők azt sem titkolják, hogy elsősorban az Egyesült Államok dominanciáját igyekeznek ellensúlyozni a tervezett költéssel. Patricia Hewitt kereskedelmi és ipari miniszter a BBC-nek elmondta, hogy a most bejelentett támogatási csomag a legnagyobb összeg, amelyet brit kormány valaha kutatási célokra költött, ráadásul a tervek szerint 2008-ra megtriplázzák az összeget, és három éven belül 3,4 milliárd fonttal támogatják majd a tudományos kutatásokat.

A terv egyébként nem talált egyértelmű támogatásra brit tudományos körökben. Robin Lovell-Badge genetikus professzor a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a nagy számok elfedik azt a tényt, miszerint az újonnan induló kutatásokra nagyon kevés pénz jut majd. Lovell-Badge szerint üdvözlendő a brit kormány azon törekvése, hogy a klinikai és biotechnikai iparba forgassa be a tudományos eredményeket, de ezek a kezdeményezések kérészéletűnek bizonyulhatnak, ha az őket támogató alapkutatásokra nem jut elég pénz.