Valér
2 °C
8 °C

Brutálisak voltak a kőkorszaki britek

2006.05.14. 08:50
A kőkorszaki britek sokkal agresszívebb életmódot folytattak, mint eddig gondolták, legalábbis erre utalnak az eddig előkerült koponyák sérülései, állítják brit régészek és igazságügyi szakértők.

Rick Schulting és Mick Wysocki bűnügyi antropológusok sérülésnyomokat keresve háromszázötven olyan koponyamaradványt vizsgáltak meg, amelyeket Dél-Angliában találtak, és az időszámítás előtti 4000 és 3200 évek közötti időszakból származnak. A kutatók azt találták, hogy a koponyák négy-öt százalékán beforrott törésnyom, két százalékán beforratlan sérülés van. Ez utóbbi arra utal, hogy a koponya tulajdonosa belehalt sebesülésébe.

Sokat verekedtek

Másoknak is feltűnt már, hogy sok koponyán látható ember okozta sérülés, de most osztályozták először ilyen szempontból a kiásott koponyákat, most számolták ki, hogy mennyire általános volt az erőszak.

Egy biztos: az állattartással és növénytermesztéssel foglalkozó akkori emberek élete nem valami vidéki idill volt. Az erőszak a mindennapi élet része lehetett, de nem nagy háborúkra kell gondolni, hanem marhalopásra, a szomszéd falu kirablására, családi veszekedésekre, vagy rituális szertartásokra. Az újkőkorszakban minden tizennyegyedik embernek élete során legalább egyszer betörték a fejét, és minden ötvenedik koponyasérülésbe halt bele. Az erőszakos halál azonban ennél sokkal gyakoribb lehetett, hiszen másfajta seb is létezik.

Többnyire jobbról

A halálos ütések többnyire a koponyák bal oldalán láthatók, ami arra utal, hogy általában két jobbkezes ember harcolt. A sérüléseket általában tompa tárgyak - például felkapott alkalmi bunkó - okozták, de vannak kőcsákányra, nyíl- és dárdahegyre utaló nyomok is. Egy kőbaltával kilyukasztott női koponya akár boszorkányüldözés eredménye is lehetett. Egy másik koponyán látszik, hogy csákánnyal lecsapták a füleket, talán trófeagyűjtés céljából - idézte a The New Scientist című angol tudományos folyóirat az őskorkutatók Proceedings of the Prehistoric Society című szakfolyóiratában közzétett cikket.

h