Judit
2 °C
7 °C

Nyolcvan éve halott nőben keresnek vírust

2002.05.08. 15:34
A múlt század elején spanyolnáthában Nagy-Britannia lakosságának fél százaléka, világszerte 20 millióan haltak meg. Brit tudósok exhumálni szeretnék egy 1918-ban meghalt fiatal nő holttestét, hogy izolálhassák belőle az akkoriban pusztított influenzajárvány vírusát.
A kereken 20 millió halálos áldozattal járó 1918/19-es spanyolnátha-járványt az eddig ismert legagresszívebb vírustörzs okozta. A kutatók vissza szeretnék fejteni a vírus génkészletét, hogy a járványok ellen jobban felkészülhessenek.

Az embereket megtámadó influenza esetében összesen három kórokozótípus ismert, öt különböző altípussal. Holttestek korábbi vizsgálatával sikerült kideríteni, hogy a spanyolnátha-járvány esetében a kórokozó H1N1 típusú volt, amely akkoriban ugorhatott át a madarakról az emberekre.

Fiatalokra különösen veszélyes

Mostanáig azonban a történelmi járvány felelősének csak négy génjét sikerült azonosítani. Különösen az nem világos mind a mai napig, hogy a kórokozó miért éppen a fiatalokra volt ennyire veszélyes.

A londoni Szent Bartolomeusz kórház orvosai azt remélik, hogy pontosabb képet kaphatnak a H1N1 vírusról. Az 1918 októberében a járvány következtében elhunyt 20 éves Phyllis Burn azért alkalmas a vizsgálatra, mert egy légmentesen lezárt ólomkoporsóban, kőboltozat alatt helyezték örök nyugalomra.

Ezért nagy annak a valószínűsége, hogy a holttest jó állapotban maradt meg, és megtalálható benne az influenzavírus teljes génkészlete. Jelenleg a kutatócsoport azzal foglalkozik, hogy a lány esetleg még élő rokonait felkutassák, és az engedélyüket kérjék az exhumáláshoz. Ha ez nem sikerül, a brit belügyminisztérium is megadhatja az engedélyt.

Variál a vírus

A veszélyes influenzajárványok mindig akkor fenyegetnek, amikor állatok szervezetében különböző típusú vírusok egy új kórokozótípussá épülnek össze. Az influenzavírus esetében ez jóformán egy játékkocka-készlet változatosságával végbemehet. Ekkor a csak az állatok - például madarak vagy sertések - szervezetében előforduló vírusgének sikeresen bekerülhetnek az emberi szervezetbe is.

A spanyolnátha-járvány óta három nagy epidémiát jegyeztek fel: az egymillió áldozattal járó 1957/58-as ázsiai náthát, az 1968/69-es hongkongi náthát a 700 ezer áldozatával, és az 1977/78-as orosz náthát szintén mintegy 700 ezer áldozattal.

Jöhet egy még nagyobb

A következő influenzahullám az eddigieknél is nagyobb lehet - mondta a Sunday Times-nak nyilatkozva John Oxford, a tervezett vizsgálatot vezető professzor. Mivel legalább hat hónapig tart az új oltóanyag előállítása, nagyon fontos, hogy a kórokozók genetikai profilját már előre ismerjék. Hiszen nem kizárható a spanyolnátha visszatérése sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?