Vilhelmina
12 °C
28 °C

Nyolcvan éve halott nőben keresnek vírust

2002.05.08. 15:34
A múlt század elején spanyolnáthában Nagy-Britannia lakosságának fél százaléka, világszerte 20 millióan haltak meg. Brit tudósok exhumálni szeretnék egy 1918-ban meghalt fiatal nő holttestét, hogy izolálhassák belőle az akkoriban pusztított influenzajárvány vírusát.
A kereken 20 millió halálos áldozattal járó 1918/19-es spanyolnátha-járványt az eddig ismert legagresszívebb vírustörzs okozta. A kutatók vissza szeretnék fejteni a vírus génkészletét, hogy a járványok ellen jobban felkészülhessenek.

Az embereket megtámadó influenza esetében összesen három kórokozótípus ismert, öt különböző altípussal. Holttestek korábbi vizsgálatával sikerült kideríteni, hogy a spanyolnátha-járvány esetében a kórokozó H1N1 típusú volt, amely akkoriban ugorhatott át a madarakról az emberekre.

Fiatalokra különösen veszélyes

Mostanáig azonban a történelmi járvány felelősének csak négy génjét sikerült azonosítani. Különösen az nem világos mind a mai napig, hogy a kórokozó miért éppen a fiatalokra volt ennyire veszélyes.

A londoni Szent Bartolomeusz kórház orvosai azt remélik, hogy pontosabb képet kaphatnak a H1N1 vírusról. Az 1918 októberében a járvány következtében elhunyt 20 éves Phyllis Burn azért alkalmas a vizsgálatra, mert egy légmentesen lezárt ólomkoporsóban, kőboltozat alatt helyezték örök nyugalomra.

Ezért nagy annak a valószínűsége, hogy a holttest jó állapotban maradt meg, és megtalálható benne az influenzavírus teljes génkészlete. Jelenleg a kutatócsoport azzal foglalkozik, hogy a lány esetleg még élő rokonait felkutassák, és az engedélyüket kérjék az exhumáláshoz. Ha ez nem sikerül, a brit belügyminisztérium is megadhatja az engedélyt.

Variál a vírus

A veszélyes influenzajárványok mindig akkor fenyegetnek, amikor állatok szervezetében különböző típusú vírusok egy új kórokozótípussá épülnek össze. Az influenzavírus esetében ez jóformán egy játékkocka-készlet változatosságával végbemehet. Ekkor a csak az állatok - például madarak vagy sertések - szervezetében előforduló vírusgének sikeresen bekerülhetnek az emberi szervezetbe is.

A spanyolnátha-járvány óta három nagy epidémiát jegyeztek fel: az egymillió áldozattal járó 1957/58-as ázsiai náthát, az 1968/69-es hongkongi náthát a 700 ezer áldozatával, és az 1977/78-as orosz náthát szintén mintegy 700 ezer áldozattal.

Jöhet egy még nagyobb

A következő influenzahullám az eddigieknél is nagyobb lehet - mondta a Sunday Times-nak nyilatkozva John Oxford, a tervezett vizsgálatot vezető professzor. Mivel legalább hat hónapig tart az új oltóanyag előállítása, nagyon fontos, hogy a kórokozók genetikai profilját már előre ismerjék. Hiszen nem kizárható a spanyolnátha visszatérése sem.