Sosem késő rászokni az alkoholra

2008.03.10. 11:52
8 hozzászólás

Az orvostudomány egyik sokat vitatott jelensége a francia paradoxon: az elnevezés onnan származik, hogy a franciák életkilátásai jobbak, mint sok szomszédos európai ország lakóié, noha sok zsírt esznek és sokan dohányoznak is. Magyarázatul a francia vörösborok rendszeres, de igen mérsékelt iszogatását szokták emlegetni. Azt, hogy az alkoholt - kiváltképp a vörösbort - mérsékelten fogyasztó emberek ritkábban kapnak szívinfarktust és általában tovább élnek, mint az absztinensek vagy a alkoholisták, már régóta tudjuk. De azt ma is sokan vitatják, hogy az absztinenseknek idős korukban érdemes-e rákapniuk a szeszre, hogy védjék a szívüket. Erre a véleményre most Dana E. King amerikai kutató és munkatársai találtak biztató, új adatokat - írja az MTI.

A tudósok 7697, egészséges, önként jelentkező, 45-64 éves személyt vizsgáltak, az alanyok a megfigyelés kezdetén alkoholt egyáltalán nem fogyasztottak. Hatéves vizsgálati idő alatt a csoport hat százaléka kezdett mérsékelt - azaz a férfiak 2, a nők legfeljebb 1 deci bornak megfelelő mennyiséget - alkoholfogyasztásba. Négy év elteltével, a mérsékelt szeszfogyasztók között a szív- és érrendszeri betegségek 38 százalékkal ritkábban fordultak elő. A kedvező különbség akkor is érvényesült, ha figyelembe vették a koszorúérbetegség valamennyi ismert kockázati tényezőjét, mint például az életkort, a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást vagy a dohányzást. King és munkatársai azt is kiemelték, hogy a vizsgálati személyeknek a fele csak bort ivott. A kutatók úgy érzékelték, hogy a kedvező eredmény főleg a borivók csoportjában érvényesült.

A tudósok most új kísérletbe kezdtek, amelyben az önként jelentkező, alkoholt nem fogyasztó vizsgálati alanyok véletlenszerű beosztás szerint vagy megisznak naponta egy pohár bort, vagy ugyanannyi narancslét, illetve olyan narancslét, amelyet szívvédő antioxidánsokkal tesznek még hatékonyabbá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?