Megtalálja elveszett cuccainkat az intelligens szemüveg

2008.03.21. 13:02
36 hozzászólás
Japán tudósok a University of Tokyo egyetemen olyan szemüveget fejlesztettek ki, ami véget vet a „hová is tettem a slusszkulcsot/mobilt/akármit…?” mottójú vad lakásfeltúrásoknak.
 
A szemüveg egy kamerával, apró kijelzővel és egy mini számítógéppel van felszerelve. Nagyjából egy órába telik a betanítása, amikor alaposan körbenézünk vele a lakásunkban, és a felismerni kívánt tárgyaknak hangosan kimondjuk a nevét, amikor a kamera rájuk fókuszál. Ezek után, ha egy elveszett cuccunkat keressük, a szemüveg addig teker vissza a videomemóriájában, míg meg nem találja, hol láttuk az adott tárgyat utoljára – és ezt meg is mutatja a minikijelzőn.
 
A Mail on Sunday beszámolója szerint a találmány igazi áldás lehet azoknak, akik memóriaproblémákkal küzdenek. A szemüveg későbbi változatai képesek lesznek arcfelismerésre, és arcokhoz nevek párosítására is, ami roppant kínos helyzetekből húzhatja ki majd a feledékeny felhasználókat. A találmány lelkét jelentő képfelismerő technológia később robotok navigációs rendszereiben lesz remekül felhasználható.
 
 
Egy kínzó kérdésünk marad: mi segít megtalálni az intelligens szemüveget, ha elfelejtettük, hol vettük le?

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!