A pénz boldogít

2008.03.26. 10:52
18 hozzászólás
Amerikai tudósok három különálló kísérlettel jutottak arra az eredményre, hogy pénzzel igenis lehet boldogságot vásárolni, a trükk csak az, hogy a pénzt másokra kell költenünk.
 
A Harvard kutatói először is egy 600 fős kérdőíves vizsgálatot végeztek, és azt találták, hogy azok az emberek, akik a közelmúltban többet költöttek ajándékok vásárlására és jótékony célú adományokra, boldogabbnak jellemezték magukat, mint akik saját magukra költötték a pénzüket.
 
Második menetben egy cég dolgozóival töltettek ki kérdőíveket az éves jutalom kézhezvétele előtt és után – és ismét az volt a tanulság, hogy aki ajándékokat vett és jótékonykodott a pénzből, annak jobb lett a közérzete, mint a többieknek.
 
A harmadik kísérletben egyetemisták vettek részt, akik 20-20 dollárt kaptak, azzal, hogy a nap végére költsék el. Az alanyok egyik felének másokra kellett költeni az összeget, a másik felének saját magára. A másnap elvégzett pszichológiai tesztek újra azt mutatták, hogy aki nem magára költötte a pénzt, az boldogabb volt.
 
A kutatók a Science magazinban publikálták tanulmányukat a pénz és a boldogság összefüggéseiről; hozzánk a New York Times hozta el a hírt.