A vitaminok nem is egészségesek

2008.04.17. 12:57
24 hozzászólás
A BBC számolt be a koppenhágai egyetem kutatóinak tanulmányáról, akik 67 kísérletsorozat eredményeit összegezve arra jutottak, hogy egyes vitaminok többet ártanak a szervezetnek, mint amennyit használnak. A bétakarotinról, az A- és E-vitaminról derült ki, hogy hajlamosak megzavarni a test természetes védekező mechanizmusait, és így közvetetten növelik a szívbetegségek és a rák kialakulásának esélyét.
 
Az összesen 233 ezer tesztalanyt vizsgáló tanulmány szerint a normál étkezésen felül bevitt A-vitamin-pótlás 16, a bétakarotin 7, míg az E-vitamin 4 százalékkal növeli a halál esélyét azonos korban, a vitaminokat nem szedő alanyokhoz képest. A gyakran szedett vitamintabletták főbb összetevői közül a C-vitamin, és a szelénium esetében nem mutatott ki hasonló jelenséget a kutatás.
 
Nyugat-Európában a lakosság 10-20 százaléka szed rendszeresen vitaminokat, az erre épülő piac évi 2,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolít.
 
A Health Supplements Information Service szóvivője kiemelte, hogy természetesen ez nem vonatkozik azokra, akiknek a normál étrendje nem tartalmaz elég vitamint; náluk a külső pótlás természetesen hasznos.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?