A vitaminok nem is egészségesek

2008.04.17. 12:57
24 hozzászólás
A BBC számolt be a koppenhágai egyetem kutatóinak tanulmányáról, akik 67 kísérletsorozat eredményeit összegezve arra jutottak, hogy egyes vitaminok többet ártanak a szervezetnek, mint amennyit használnak. A bétakarotinról, az A- és E-vitaminról derült ki, hogy hajlamosak megzavarni a test természetes védekező mechanizmusait, és így közvetetten növelik a szívbetegségek és a rák kialakulásának esélyét.
 
Az összesen 233 ezer tesztalanyt vizsgáló tanulmány szerint a normál étkezésen felül bevitt A-vitamin-pótlás 16, a bétakarotin 7, míg az E-vitamin 4 százalékkal növeli a halál esélyét azonos korban, a vitaminokat nem szedő alanyokhoz képest. A gyakran szedett vitamintabletták főbb összetevői közül a C-vitamin, és a szelénium esetében nem mutatott ki hasonló jelenséget a kutatás.
 
Nyugat-Európában a lakosság 10-20 százaléka szed rendszeresen vitaminokat, az erre épülő piac évi 2,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolít.
 
A Health Supplements Information Service szóvivője kiemelte, hogy természetesen ez nem vonatkozik azokra, akiknek a normál étrendje nem tartalmaz elég vitamint; náluk a külső pótlás természetesen hasznos.