Szörnyetegek lesznek a jövő állatai

2008.04.22. 11:23
50 hozzászólás

Hét méter magas teknősök, négyméteres rákok, focilabda nagyságú pókok: egy 16 neves tudósból álló nemzetközi csapat szerint ilyenek lesznek a Földet benépesítő állatok több millió év múlva – írja az MTI. A kutatók a fejlődéselmélet bizonyított szabályaiból kiindulva jutottak erre a következtetésre. Megvizsgálták, hogyan változtak az állatok a múltban, hogy a környezethez alkalmazkodjanak, számba vették, hogy a Föld a jövőben miként alakul és e két tényezőből vezették le, hogy a maitól eltérő ökológiai rendszerekben milyen átalakulások szükségesek a fennmaradásukhoz.

Robert McNeill, a Leeds-i Egyetem zoológusa szerint a mai ismeretek alapján nagy a valószínűsége annak, 5 millió év múlva, amikor a trópusi erdőt magas fűvel borított sztyepp váltja fel, azoknak a majmoknak az utódai maradnak csak fenn, amelyek képesek kosarat fonni és a farkuk hegyével kommunikálni (a magas fűből ugyanis ez kilátszana). Százmillió év múlva a csúszómászók óriásira nőnek a meleg hőmérsékletben, a teknősöknek nem lesz páncéljuk, mert nem kell védekezniük a ragadozók ellen. A kontinensek lassú mozgása folytán kialakul egy egységes szárazföld, a Pangea II., amelyet óceán vesz körül. A kutatók szerint halak kipusztulnak, csak egyetlen vízben élő fajta marad fenn és válik egyeduralkodóvá.

Ez a feltételezett jövőkép április 4-től látható a franciaországi Vienne témaparkjában. Egy interaktív szafari viszi el a látogatókat hat percre a távoli jövőbe. Ember nem látható benne, mert a kutatók úgy vélik: minden ezzel kapcsolatos spekuláció vagy előrejelzés túl sok vitát gerjesztene. Az említett állatok képei itt megtekinthetők, bár a négyszárnyú madár, a hosszúlábú sündisznó meg a többi szörnyeteg inkább illik fantasy filmbe, mint tudományos értekezésbe.