A rövid végtagok rövid ésszel járnak

2008.05.06. 14:46
9 hozzászólás
A rövid kéz- és láb növelheti az egyén kockázatát arra, hogy idősebb korában memóriaproblémákkal nézzen szembe - állapították meg amerikai kutatók.

Ötven százalékkal nagyobb azon nők esélye a szellemi képesség hanyatlására és az Alzheimer-kór kialakulására, akik rövidebb karfesztávval születtek. Minél hosszabb egy nő alsó lábszára, annál kisebb a demencia kockázata idős korban.

A férfiak esetében viszont csak a rövidebb karfesztávolságot kapcsolták össze a kutatók az időskori elbutulás nagyobb kockázatával. A Neurology című szaklapban közzétett tanulmányukban az amerikai kutatók rámutattak arra, hogy számos korábbi dolgozat azt sugallja: az élet korai szakaszát uraló környezeti hatások szerepet játszanak a krónikus betegségek kialakulásának lehetőségére az élet késői szakaszában. A rövid végtagok táplálkozási hiányosságok jelei lehetnek az élet korai szakaszában, ezek a hiányosságok szerepet játszanak az agy fejlődésében.

"A testméreteket - mint például a térd magasságát és a kar fesztávolságát - gyakran használják a korai életszakasz hiányosságainak biológiai jelzőiként" - hangoztatta Tina Huang, a bostoni Tufs Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője. Más vizsgálatok már megállapították, hogy összefüggés van a végtagok hosszúsága és a szellemi leépülés között az ázsiai népesség körében. Huang asszony meg akarta vizsgálni azt, hogy ez az állítás igaz-e az amerikai népességre is, amelynek tagjai körében a magasság nyolcvan százaléka örökletes tényező.

Kollégáival 2798, átlagosan 72 éves, fehérbőrű embert vizsgáltak öt éven keresztül, megmérték a térdmagasságot és a kar fesztávolságát. "A vizsgálat végére 480 személynél fejlődött ki az időskori szellemi leépülés - úgy találtuk, hogy a rövidebb alsó lábszár és karfesztáv összefügg a szellemi leépülés megnövekedett kockázatával." Általánosságban vizsgálataink azt jelzik, hogy akárcsak a koreai népesség esetében, a nyugati populációban is a rövid végtag a demencia kockázatát vetíti elő - írták tanulmányukban a kutatók.
(MTI)