Az ólommentes benzintől csökken a bűnözés

2008.05.29. 13:00
4 hozzászólás
Az orvostudomány előtt régóta ismert tény, hogy a (jellemzően a kipufogógázból) vérbe kerülő ólom károsítja az agyat, főleg a döntéshozással, problémamegoldással foglalkozó részeket, sőt, mérhető csökkenést okoz az intelligenciahányadosban is.
 
A massachusettsi Amherst egyetem kutatói még tovább mentek, és azt állítják, az ólomszennyezés és a bűnözésre való hajlam között is van összefüggés. A Plos Medicine folyóiratban publikált tanulmányukban azt fejtegetik, hogy amikor az USA-ban a hetvenes évek végén átálltak a benzinkutak ólommentes benzinre, az hatással volt az 1992 és 2002 között tapasztalható visszaesésre a bűnözésben: ugyanis ekkorra nőtt fel az a korosztály, aminek tagjait az ólomszennyezés már nem inspirálta a bűnözésre.

A tudósok több államban is elvégezték a kutatást, ahol más-más időpontokban történt meg az ólommentes benzin hatalomátvétele, és hasonló tendenciákat fedeztek fel: tízszázaléknyi csökkenés a benzin ólomtartalmában 7,9 százalékos csökkenést eredményez az erőszakos bűncselekmények számában.