Javítja a lányok matematikai teljesítményét az egyenlő bánásmód

2008.05.30. 10:49
2 hozzászólás

Ugyanolyan jól teljesítenek az iskolában matematikából a lányok, mint a fiúk azokban az országokban, ahol nagyobb figyelmet fordítanak a nemek közti egyenlő bánásmódra - írta a Science című amerikai tudományos magazin egy firenzei kutatás eredményeire hivatkozva.

Luigi Guiso, a Firenzei Európai Egyetem kutatója vizsgálódása során összevetette a 2003-as PISA-felmérések eredményeit azokkal az indexekkel, amelyek az egyes országokban a férfiak és a nők közti egyenlő bánásmód érvényesülését tükrözik.

A 15-16 éves diákok tudásszintjét mérő PISA-felmérések általában azt mutatják, hogy a lányok jobban teljesítenek a szövegértés terén, mint a fiúk, és a fiúk pedig eredményesebbek a matematikai feladatokban, mint a lányok.

Guiso kutatási eredményei szerint Norvégiában, Svédországban és Izlandon, ahol jobban érvényesül a nemek közti egyenlőség, jelentősen kisebb volt a különbség a fiúk és a lányok között a matematikai teljesítményben, sőt előfordult, hogy egyáltalán nem is volt különbség. Ezzel szemben Törökországban és Olaszországban, ahol sokkal kevésbé fontos szempont a nőkkel szembeni egyenlő bánásmód, a lányok előnye a megszokottnál is nagyobb volt a szövegértési feladatok terén, és rosszabb eredményt értek el a
matematikai tudást mérő feladatokban.

A kutatás meghökkentő eredményét az MTI osztotta meg velünk.