Megvan az ideális sajtos szendvics képlete

2008.06.26. 07:29
35 hozzászólás

Brit tudósok (naná) kikísérletezték az ideális sajtos szendvics képletét. A Bristoli Egyetem kutatói által kidolgozott formula kilenc változóval számol. A képlet segítségével milliméterre pontosan ki lehet számítani a kenyérszeletek közé kerülő cheddar sajtszelet vastagságát - az ideális szendvics másfajta sajtokkal is elkészíthető, ám mindegyik esetében más és más az ajánlott szeletvastagság. A kívánt adatot a cheddarometer honlap segítségével lehet kikalkulálni.

A fenti képlet figyelembe veszi, hogy milyen vastag a vaj-, margarin vagy majonézréteg, mennyi paradicsom szükséges, mennyire csípős a savanyúság, és van-e salátalevél vagy paradicsom a szendvicsben. A kutatást irányító Geoff Nute a vizsgálatokkal kapcsolatban elmondta, hogy speciálisan képzett kóstolókat alkalmaztak, ám nem hagyatkoztak teljes mértékben a szubjektív emberi ízlelésre. A kísérletek eredményeit műszeresen és nyomásérzékelőkkel ellenőrizték. "A kísérlet során nyert adatokat extrapoláltuk, hogy olyan képletet alkossunk, amely figyelembe veszi a különböző sajtfajták egyéni sajátosságait, valamint a legelterjedtebb szendvicsadalékok arányát, hogy elérjük az ízek matematikailag kiszámított egyensúlyát" - magyarázta Nute. Mivel a honlapon konkrét márkák szerepelnek, mi nem tartjuk kizártnak, hogy a cheddarlobbi műve az egész.

(MTI)