Sok szexszel csökkenthető az erekciós zavar

2008.07.09. 09:00
2 hozzászólás

Az idősebb korban is megőrzött aktív szexuális élet csökkenti az erekciós rendellenességek kialakulásának kockázatát - állapították meg finn kutatók. Az ezer, 55 és 75 év közötti finn férfit öt éven át követő vizsgálat során kiderült, hogy azoknál, akik ez alatt az időszak alatt rendszeresen éltek szexuális életet, kevesebbszer fordult elő erekciós probléma. Ezért a kutatók arra biztatták az idősebb férfiakat az American Journal of Medicine című orvosi szaklap júliusi számában, hogy maradjanak aktívak szexuális téren.

A Tampere Egyetem tudósai azt is lejegyezték, hogy a vizsgálat kezdetekor bevallásuk szerint hetente egynél kevesebbszer szeretkező férfiak a következő öt év során kétszer nagyobb eséllyel számolhattak erekciós zavarral azokhoz képest, akik kezdettől legalább egyszer ágyba bújtak egy héten. Azokkal összehasonlítva pedig, akik három vagy több alkalommal éltek szexuális életet, a heti egynél kevesebbszer aktívak rizikófaktora már négyszeres növekedést mutatott.

A tudósok persze a többi szempontot, a kort, a cukorbetegséget és a szívbetegségeket is figyelembe vették, amelyek szintén erekciós zavar kialakulásához vezethetnek, és befolyásolják a szexuális aktivitást. Ezzel együtt is magában a szexuális aktivitásban találták meg az erekciós zavar kialakulásának fő kockázatát.

Ebben az esetben a használd vagy elveszíted elve érvényesül - figyelmeztettek a kutatók: ahogy a testedzés javítja a kondíciót, a rendszeres szex segít megőrizni az erekciós képességet. Erekciós rendellenesség attól következik be, hogy nem megfelelő a pénisz vérellátása. A finn tudósok szerint a gyakori szex abban segít, hogy az egészséges véráramlás fennmaradjon a merevedésre képes szövetekben. (MTI)