A sörtől nem lehet berúgni

2008.07.17. 10:53
104 hozzászólás

Csodálatos retro-hírre bukkantunk a Minneapolis Tribune 1955. július 7-i számában: a nagynevű Yale egyetem professzora, Dr. Leon A. Greenberg elméleti szinten bebizonyította, hogy az ember képtelen berúgni a sörtől.

A professzor abból indult ki, hogy 0,15 százalékos véralkoholszint kell ahhoz, hogy az alany "következetesen abnormális viselkedést mutasson". Ehhez pedig két és fél kvart (amerikai űrmérték, negyed gallon, 0,95 liter) sört kell meginnia, az amerikai sörök átlagos, 3,7 százalékos alkoholtartalmával számolva. (Halkan tesszük hozzá, az a 3,7% alátámasztja az amerikai sörrel kapcsolatos klasszikus vicc jogosságát.)

Igen ám, de az emberi gyomor átlagos befogadóképessége csupán másfél kvart. Ráadásul a szervezet óránként egyharmad kvart sebességgel bontja le a sör alkoholtartalmát. Tehát a részegséget meghatározó véralkoholszint eléréséhez 2-3 óra alatt kellene beküldeni a szervezetbe három kvart (fordítsuk le magyarra: hat korsó) sört, ez pedig a Dr. Greenberg szerint "fiziológiailag természetellenes".

A korabeli tudományos élet szereplőinek becsületére legyen mondva, hogy a Yale tudományos folyóiratában megjelent tanulmányt a professzor legtöbb kollégája heveny marhaságnak titulálta.