A lányokat jobban megviseli az iskolai bukás

2008.07.23. 10:21
1 hozzászólás

A lányok, akik kibuktak a középiskolából vagy felfüggesztették, esetleg kirúgták őket a tanulmányaik befejezése előtt, sokkal hajlamosabbak rá, hogy 21 éves korukra depressziósak legyenek, mint a hasonló problémákkal szembesülő fiúk - szögezte le a kutatás eredményeként Carolyn McCarty, a Washington Egyetem munkatársa, akinek tanulmánya a Journal of Adolescent Health című szaklapban jelent meg.

Azzal már korábban is tisztában voltak a szakértők, hogy az iskolai sikertelenség szegénységhez vezet, és a bukott tanulók később nagyobb számban szorulnak szociális segélyekre, kisebb arányban találnak biztos munkát. "Jelen tanulmány most azt is bizonyította, hogy a lányoknál lelki betegségekhez is vezethet" - közölte McCarty.

A dolgozathoz 18 seattle-i középiskola több mint 800 tanulóját kérdezték ki. Az iskolákat kifejezetten olyan környékről válogatták, ahol magas volt a bűnözési arány. A felmérésben résztvevők neme egyenlő arányban oszlott meg, közel a felük volt fehér, 24 százalékuk afroamerikai, 21 százalékuk ázsiai-amerikai, a többiek pedig más etnikai csoporthoz tartoztak.
A kikérdezett lányok 45 százaléka, a fiúknak pedig 68 százaléka élt már át súlyos iskolai kudarcot. Ezzel szemben a lányok közül 22 százalék lett depressziós, míg a fiúk közül csak 17 százalék. "Ez a a nemi paradoxon azt mutatja, hogy bár az iskolai bukás a lányokra nem annyira jellemző, ha mégis megtörténik, az sokkal komolyabb következményekkel jár rájuk nézve" - magyarázta a kutató. (MTI)