A kutya és a macska nem utálják egymást

2008.07.31. 09:55
27 hozzászólás

Az ember két jó barátja, a kutya és a macska nem feltétlenül ellenségeskedik, sőt fiatal korukban megismerkedve jól kijönnek egymással - támasztja alá izraeli kutatók tanulmánya.

Neta-li Feuerstein, a Tel-avivi Egyetem munkatársa 170 háztartásban végzett felmérést, ahol mindkét háziállatot tartották. Az esetek kétharmadában barátságos kapcsolatban volt a két faj, negyedében semleges viszonyban, és tíz százaléknál kevesebb válaszadó számolt be ellenséges viszonyról.

A harmóniára akkor volt a legnagyobb esély, ha a macska érkezett elsőként a családba, és az állatok a cica féléves, a kutya egyéves kora előtt ismerkedtek meg. A kutatók szerint az állatok megtanulták, mit takar a másik testnyelve, még azokat a jeleket is, amelyek éppen az ellenkezőjét jelentik a két fajnál. Ha például a kutya elfordítja a fejét, általában engedelmességet fejez ki, a macska elfordított feje azonban agressziót jelezhet.

Feuerstein és kollégája videóra rögzítette negyvenöt háztartásban a kutya és a macska kapcsolatfelvételét, és megállapították, hogy az esetek négyötödében mindkét állat a másik testnyelvi kódja szerint reagált társa viselkedésére.

A tanulmány az Applied Animal Behaviour Science című szaklapban jelent meg, mi az MTI-nek köszönjük a csodálatos tudományos áttörés hírét.