A búzasör egészséges

2008.08.07. 11:38
19 hozzászólás

A sör egészséges is lehet, főleg férfiak számára, akiknek a körében gyakori a súlyos B-vitaminhiány, különösen dohányzók esetében – adták hírül felfedezésüket bostoni kutatók.

A B-vitamin hiánya vérszegénységben nyilvánul meg, amely fáradtsággal, keringési problémákkal és koncentrációzavarral jár. Sok élelmiszer tartalmaz B-vitamint, például a banán, az avokadó, a káposzta, a szárnyasok és a tejtermékek – de a búzasörben különösen magas koncentrációban van jelen.

Ez a komlóból származó, xantohumol nevű vegyületnek köszönhető, amely gyulladáscsökkentőként hat a szervezetben: gátolja a reuma, az érszűkület és talán még egyes daganatok kialakulását is. Ezen kívül a sör, magas folsavtartalmának köszönhetően, a vér homociszteinkoncentrációját is csökkenti. Ez az aminosav különösen károsítja a véredényeket és növeli a szívinfarktus kialakulásának veszélyét.

Egy olasz kutatócsoport közlése szerint a sör néhány növényi összetevője megnöveli a vér antioxidánskapacitását, azaz egy sör elfogyasztása után a szervezet jobban ki tudja védeni a káros gyököket, így a sejtek lassabban öregednek. A hatás csak alkohollal együtt érvényesül: a római Nemzeti Táplálkozástudományi Intézet kutatója, Andrea Ghiselli és kollégái a kontrollcsoporttal alkoholmentes sört itattak és a pozitív hatás ott elmaradt.

A remek hírt az MTI közölte velünk.