Kiderült, miért mama a csecsemők első szava

2008.08.28. 10:51
93 hozzászólás

A University of British Columbia tudósai arra a kérdésre keresték a választ, miért „mama” vagy „papa” a leggyakrabban a csecsemők első szava.

A legtöbb nyelvben az anyát és apát jelölő szavak rövidek, és azonos magánhangzók vannak bennük. A kutatás azt bizonyította, hogy éppen az ilyen típusú szavakra figyel fel, és jegyzi meg könnyen az újszülött. Összesen 22, két- és háromnapos csecsemő agyáról készítettek a kísérletek során mágneses felvételeket, miközben ismétlődő, illetve különböző magánhangzókkal végződő, értelmetlen szavakat játszottak le nekik („mubaba”, és „penana” voltak az első, „bamuba”, és „penaku” a második csoport tesztkifejezései).

A felvételek elemzése azt mutatta, hogy a papa-mama típusú szavak hallgatása közben megnőtt a gyerekek agyi aktivitása a bal oldali halánték- és frontális agylebenyben, míg a másik csoport szavainak hallgatása alatt ez a jelenség nem volt észlelhető.

Az agyunk tehát úgy van bedrótozva, hogy az azonos magagánhangzójú szavakat könnyebben megjegyezze, a nyelvek pedig úgy alakultak, hogy a gyerekeknek megtanított első szavak ilyenek legyenek – írja a Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban megjelent tanulmányában a kutatást vezető Judit Gervain, aki külön kiemeli a magyar nyelv „tata” szavát a példák között.