Öngyilkosságra csábít a fegyver

2008.09.04. 12:27
7 hozzászólás

A New England Journal of Medicine szakfolyóiratban jelent meg a Matthew Miller tanulmánya, amiben a Harvard kutatója a fegyvertartás és az öngyilkossági mutatók összefüggéseit boncolgatta. Négy év öngyilkossági statisztikáit összevetve az egyes amerikai államokban a fegyvertulajdonosok arányával arra jutott, hogy a fegyverrel elkövetett öngyilkosságok száma sokkal (férfiaknál négyszer, nőknél nyolcszor) magasabb az olyan államokban, ahol az átlagnál többen tartanak fegyvert. A nem fegyverrel elkövetett öngyilkosságok száma viszont nagyjából mindenhol azonos volt.

Miller szerint a felfedezés (miszerint ha valahol több a fegyver, ott több lesz a fegyverrel elkövetett öngyilkosság is) megcáfolja azt az elterjedt feltételezést, hogy ha valaki elég elszánt ahhoz, hogy főbe lője magát, elég elszánt ahhoz is, hogy más öngyilkossági módot keressen, ha nincs kéznél fegyver. „Az öngyilkosság impulzív cselekedet; ha fegyverhez nyúl az ember, nincs esélye meggondolni magát; ha pirulákhoz, van” – érvel a New Scientistben Miller.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?