Kiderült, miért nem emlékeznek a részegek semmire

2008.09.12. 12:23
20 hozzászólás

A Sussex-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogyan, és miért változik meg az ember memóriája alkohol hatására, miért jár a részegség homályos emlékekkel, néha pedig teljes filmszakadással.

Arra jutottak, hogy az alkohol úgy manipulálja az agyunkban a neurotranszmittereket, amik az emléket tárolásáért felelősek, hogy alacsony koncentrációnál (vagyis a berúgás kezdeti szakaszában) felerősíti, majd később legyengíti, végül teljesen kikapcsolja őket. Így az ivászat elejéről élénk emlékeink maradnak, de jótékony homály fed minden olyasmit, ami súlyosan részeg állapotban történt az emberrel.

A kísérletekben a tesztalanyoknak képeket mutattak, miközben alkoholt fogyasztottak (egy másik csoport pedig ugyanezt tette, de alkoholmentes italt kaptak). Később fel kellett idézniük a képeken látottakat, és a piás csapat tagjai pontosabban emlékeztek a képsorozat első tagjaira, és pontatlanabbul a későbbiekre, mint a kontrollcsoport tagjai.

A kutatást vezető Theodora Duka professzor szerint ez a jelenség igen veszélyes: ha az embernek csak kellemes emlékei maradnak a piálásnak abból a részéből, amikor feloldódnak a gátlásai, és eluralkodik rajta a jókedv, könnyen nyúl legközelebb is az italhoz, hiszen nem emlékszik arra, milyen kínos helyzetekbe sodródott később. Az agysejteket érő hatás pontos működési mechanizmusát egyelőre nem sikerült feltérképezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!