Ha nem élünk túl egészségesen, hamarabb meghalunk

2008.09.17. 13:39
29 hozzászólás

Felére csökkenthetik a nők a korai halálozás kockázatát, ha olyan egészségesebb életmódot választanak, amelyet brit kutatók javasolnak nagyszabású tanulmányukban. A dohányzás kerülésével, rendszeres testedzéssel, egészséges táplálkozással és a testsúly kordában tartásával elkerülhető a krónikus betegségek miatti korai halálozás 55 százaléka - állítja a British Medical Journal című folyóiratban megjelent publikáció, amely közel 80 ezer, 34-59 év közötti nő 24 esztendőn át történő rendszeres megfigyelése alapján készült.

A résztvevőket kétévenként kérdezték ki az étrendjükről, testedzésük gyakoriságáról, alkoholfogyasztásukról, súlyukról, dohányzási szokásaikról és betegségeikről. A vizsgált időszak alatt a 77 782 nő közül 8882 hunyt el, közülük 1790 szívbetegség, 4527 pedig rákos megbetegedés következtében. Az összes haláleset 28 százaléka a dohányzásnak tulajdoníthatóan következett be, 55 százaléka pedig a dohányzás, a túlsúlyosság, a testmozgás hiánya és a rossz táplálkozás kombinációjára volt visszavezethető. Rob van Dam, a tanulmány szerzője szerint egyszerű étrendi változtatással, így teljes kiőrlésű gabonában gazdag, vörös húsban szegény táplálkozással, gyalogos munkába- és zöldségeshez járással, a dohányzás feladásával jelentősen csökkenthető a korai halálozás kockázata, és ez a nőkön kívül természetesen a férfiakra is vonatkozik. Dam úgy vélte, az emberek könnyen magukévá tehetik ezt az életmódváltást: mert "miközben a rohanó élet nem kedvez ezeknek a változásoknak, mégsem kell nekik naponta több órát komoly súlyok emelgetésével tölteni".

"A tanulmány megerősítette a megelőzés fontosságát" - jelentette ki a Brit Táplálkozási Alapítvány szóvivője. "Megéri most megváltoztatni az életstílust, hogy idősebb korára az embernek ne legyenek olyan betegségei, mint a rák vagy a szívbetegségek" - foglalta össze a dolgozat üzenetét. Egy másik tanulmány közben arra a megállapításra jutott, hogy a cukorbetegségre való hajlam magas kockázatú csoportjába sorolható nők testedzéssel csökkenthetik szervezetük inzulinrezisztenciáját, ami a legnagyobb kockázati tényező a betegség kialakulásában. A Brit Szív Alapítvány (BHF) kutatóinak kísérlete arra az eredményre vezetett, hogy hétheti, naponta 30 percesről lassan 60 percesre nyúló testedzés nyomán a családi kórtörténet alapján 2. fokozatú diabétesznek kitett nők szervezetében 22 százalékkal csökkent az inzulinrezisztencia. "Remélem, ezek az eredmények arra bátorítják az embereket, hogy tegyenek többet az egészségükért" - mondta a BHF orvosigazgatója. (forrás: MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!