Az sms veszélyesebb mint a drog és az alkohol

2008.09.18. 15:16

Sokkal veszélyesebb sms-ezni a volánnál, mint alkohol vagy drog hatása alatt vezetni - mutatta ki egy brit kutatás.

Az sms-ező sofőrök reakcióideje 35 százalékkal romlott, míg az alkoholt fogyasztóké 12 százalékkal esett vissza. A kannabisz hatása alatt volánhoz ülő kísérleti alanyok 21 százalékkal lassabban reagáltak, mint akik tiszta fejjel vezettek és nem írtak vagy olvastak közben üzenetet.

A Transport Research Laboratory közlekedéskutató intézet vizsgálata szerint a mobilt nyomogató vagy a kijelzőt böngésző sofőrök a sávban is alig képesek megtartani a kocsit; a volán feletti uralom az ő esetükben 91 százalékkal hanyatlott a figyelmüket az útra összpontosító társaikhoz képest. A vezetés előtt kannabiszt fogyasztó autósoknál 35 százalékos a csökkenés. Az sms-ezőknek az előírt követési távolság betartása is problémát okozott.

Kézben tartott mobiltelefonnal tilos vezetni Nagy-Britanniában. A TRL szerint a 18 és 24 év közötti korosztályban ennek ellenére csaknem minden második jogosítvánnyal rendelkező személy sms-ezett már menet közben, tavaly azonban csupán 144 ezer eljárás indult ilyen ügyben. "Meg kell értetni az sms-függőkkel, hogy az sms-ezés az egyik legveszélyesebb dolog, amit mozgó jármű volánjánál művelni lehet" - mondta Stephen Glaister kutatásvezető.

Egy átlagos hosszúságú üzenet megírása vezetés közben 63 másodpercet vesz igénybe, míg egy asztalnál zavartalanul ülve 22 másodperc a szintidő. 60 másodperc alatt egy autó 700-800 métert tesz meg városban és 1,5 kilométert városon kívül. "Ezek a mérési adatok jól mutatják, mennyire veszélyes vezetni és sms-ezni egyszerre. A telefon elfoglalja az egyik kezet, az olvasás és az üzenet kigondolása pedig elvonja a figyelmet. Mindez jelentős mértékben csökkenti a sofőr reakcióidejét és az autó fölötti uralom megtartására való képességet, és nagyobb veszélyt jelent, mint az alkohol- vagy a drogfogyasztás" - mondta Glaister. (MTI)  • Tippek
  • Árfolyam