A magány fázóssá tesz

2008.09.29. 16:25
12 hozzászólás

A Torontói Egyetem kutatói szerint a magukat magányosnak érző emberek alacsonyabbnak érzik a hőmérsékletet, mint azok, akik egy csoport elfogadott tagjaként tekintenek magukra – írja az MTI. Az egyetem pszichológusai több kísérletben is bizonyították, hogy a kirekesztettség negatív érzését átélő emberek jóval hidegebbnek érzik ugyanazt a szobát, mint azok, akik jó lelkiállapotban vannak.

Az egyik kísérletben a kutatók két csoportra osztották a kísérleti alanyokat, majd az egyik csoport tagjaitól azt kérték, hogy idézzék fel a magány érzetéhez kötődő élményeiket, míg a másik tagjai arra emlékeztek, amikor egy csoport befogadta őket. Ezt követően megkérték őket, hogy becsüljék meg a szoba hőmérsékletét: a becslések 12 és 40 Celsius-fok között ingadoztak, és a kirekesztettség érzését átélők határozottan alacsonyabbnak ítélték a hőmérsékletet. A kísérlet arra is fényt derített, hogy a magány érzését átélők inkább vágynak forró italokra és ételekre, mint üdítőre, vagy almára. A kutatók szerint ez azt igazolja, hogy a kirekesztettség érzéséből következően a kísérleti alanyok konkrétan fáztak - derül ki a Psychological Science-ben közzétett beszámolójukból.

"Ez lehet az oka annak, hogy az emberek gyakran az időjáráshoz kötődő metaforákkal írják le társas helyzetüket" - jegyezte meg Chen-Bo Zhong, a kísérlet vezetője. A beszámoló szerint az alacsony hőmérséklet a depressziós tünetek elszaporodásához is vezethet, valamint felveti, hogy a kutatás eredményei segíthetik a magány és szomorúság érzéseinek kezelését: a kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy egy meleg tárgy érintése, a hőméréséklet növelése, vagy valamilyen forró táplálék fogyasztása egyaránt csökkentheti a magány érzését. A kutatók úgy vélik: a már régóta ismert, a fény hiánya és a rossz közérzet közti kapcsolathoz hasonló összefüggés áll fenn az alacsony hőmérséklet és a depresszió között, így a fényterápiához hasonlóan egy fajta hőmérsékletterápia is segíthet az úgynevezett téli depresszióban szenvedőkön.