A kék szín boldogít

2009.01.07. 08:47
27 hozzászólás

A kék szín boldoggá tesz - állapították meg amerikai kutatók. A Marylandi Egyetem kötelékében működő Mind Lab tudósai önkéntesek egy csoportján vizsgálták különböző színek és fények hatását. Mint kiderült, a kék és a zöld a férfiaknál váltotta ki a boldogság érzetét, míg a kék, lila és narancssárga a hölgyeknél érte el ugyanazt a hatást. A kék és a vörös a bizalmat erősítette a férfiaknál, míg a kék és a lila kombinációja bizonyult ilyen vonatkozásban a leghatékonyabbnak a nőknél.

A kutatók szerint az élénk színek általában is jótékonyan hatottak a vizsgált személyekre. A színek hatásának kitett résztvevők 25 százalékkal gyorsabban birkóztak meg az intelligenciatesztekkel, mint a kontrollcsoport tagjai, reakcióidejűk pedig 12 százalékkal javult. Ugyancsak jobb lett a szem és a kézmozdulatok összerendezettsége, ahogyan több szót voltak képesek memorizálni. A színeknek kitettek esetében jobbnak bizonyult a figyelem s a koncentrálóképesség is.

David Lewis, a Mind Lab alapítója szerint a szürke téli időszak negatív hatást gyakorol az emberi pszichére. "Minél szürkébbek a napok, annál valószínűbb, hogy kitör rajtunk a mélabú. A vizsgálat épp azt mutatta meg, hogy mily könnyű ez ellen tenni, csupán több színt kell mindennapjainkba csempészni, és tovatűnik a téli búbánat" - magyarázta David Lewis. (MTI)