Nem létezik csellóhere

2009.01.28. 12:01
16 hozzászólás

Egy brit orvos és férje agyából pattant ki a csellóhere 1974-ben, a teniszkönyök mintájára, ám nem annak sugallatára, hanem egy másik meghökkentő betegség, a gitár okozta mellbimbógyulladás ihletésére.

A gitármellről a tekintélyes British Medical Journal című brit orvosi szaklap számolt be egy orvos levelét közölve. Az újság gyakran tesz közzé furcsa betegségekről szóló beszámolókat, a gitármellet az orvos három fiatal gitárosnál is tapasztalta, mindannyian klasszikus gitáron játszottak. Elaine Murphy orvos annyira viccesnek és hihetetlennek találta az esetet, hogy kitalálta a csellóhere nevű tünetegyüttest, ami azt takarja, hogy egy cselló annyira irritálhatja játékosát, hogy annak begyulladhat a heréje tőle. "Bár praxisomban még nem találkoztam gitármellbimbóval, ahogy azt P. Curtis leírta, csellóherével viszont igen. A szóban forgó beteg hivatásos zenész, volt és naponta órákon át játszott csellóján" - állt a levélben, amelyet szintén közzétett a brit szaklap.

"Aki látott már valaha csellóst, azonnal átlátja állításunk fizikai képtelenségét" - írja 35 év elteltével ugyanebben a lapban a páros, ugyanis a British Medical Journal helyt adott az átverés leleplezésének is a legutóbbi számában. A Watergate-ügyre utalva a Scrotumgate (herezacskó-gate) címet adták az esetnek. A házaspár - mely közben elvált - egészen mostanáig hallgatott az átverésről, ám nemrégiben a zenélés okozta betegségekről olyan cikket olvastak, amely hivatkozásul hozta fel az ő csellóheréjüket. Ezért érezték úgy, hogy legfőbb ideje bevallani: csak vicceltek.

A 35 évvel ezelőtti levelet a volt férj írta alá, mert ő nem orvos, így nem vonhatta volna a szakma felelősségre. A tréfáló orvos egyébként 2004-ben főrendi rangot kapott és tagja a Lordok Házának, de nem a csellóheréért, hanem egyéb munkássága elismeréseként. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!