Célt érnek a hisztis majomkölykök

2009.03.11. 13:18 Módosítva: 2009.03.11. 13:20
3 hozzászólás

Ha a gyerek hisztit rendez, a mama előbb adja meg magát akkor, amikor a kínos jelenetnek idegen szemtanúi is vannak, akiket láthatóan idegesít a családi patália. Így van ez a majmoknál is - fedezték fel brit és Puerto Rico-i tudósok.

A felfedezésről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be szerdán. A rhesusmajmoknál a kölyök átható sivítással igyekszik felhívni magára az anyja figyelmét. Ha az anya mégsem reagál, akkor a majomgyerek is ugyanolyan hisztit rendez, mint az embergyerekek. Ez sokszor idegesíti a közelben tartózkodó idegen felnőtt majmokat is.

Az anyamajom viselkedését befolyásolja, hogy kik látják a családi jelenetet. A kutatók azt tapasztalták, hogy az anya kétszer gyakrabban kezdi szoptatni a hisztiző kölyköt akkor, ha a jelenetnek agresszív hímek vagy a ranglétrán magasabban elhelyezkedő nőstények is szemtanúi, mint akkor, ha a dolgot csak rokonok látják.

Nincsenek ugyan konkrét összehasonlító vizsgálatok, de tudományosan nem alátámasztott beszámolók szerint az embereknél is hasonló a helyzet: az anyák könnyebben engednek a síró gyermeküknek akkor, ha ideges szemtanúk is vannak. A kutatásról a brit tudományos akadémia lapjában, a Proceedings of the Royal Society B-ben jelent meg beszámoló.