Megadóztatná a csokit egy brit orvos

2009.03.12. 14:40
29 hozzászólás

Az alkohol és a dohány mintájára a csokoládé megadóztatását javasolta egy brit orvos csütörtökön. Az elképzelés szerint a csoki árának emelése jelenthetne megoldást az elhízás egyre nagyobb problémájára.

Az ötletgazda, David Walker háziorvos a szakszervezetszerű Brit Orvosszövetség konferenciáján állt elő javaslatával. Az orvos azzal érvelt, hogy az elhízásnak a csokoládé az egyik fő oka, és a csokoládé „megbújik az egészségtelen ételek elleni radar sugarai alatt”. Az orvos elismerte, hogy a csokoládéra kivetendő adóval még nem oldódna meg az elhízási válság, de legalább lassulna a tendencia.

A javaslat nagy vitát váltott ki. Az egyik kritikus szerint a csoki megadóztatásától nem az emberek lennének soványabbak, csak a pénztárcájuk. A Brit Orvosszövetség már 2003-ban is tárgyalt egy hasonló javaslatról, de el is vetették. Az orvosok ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy az áremelés csak a szegényebbeket sújtaná, és nem szüntetné meg az elhízást.

Roger Corder, a London School of Medicine orvosegyetem professzora szerint a csokiadó ötlete elhibázott gondolat. Szerinte nem a csokoládét kellene célba venni, hanem a cukrot. „Ha a cukrot vennénk célba, azzal az összes egészségtelen ételt eltalálnánk” - nyilatkozott a professzor a BBC-nek.