A melegirodalom közé rakták a Homo Britannicust

2009.04.10. 20:38
3 hozzászólás

A melegirodalom közé sorolták a Manchesteri Egyetem könyvtárosai a brit szigetek történetéről, lakosságáról szóló tudományos munkát, a Homo Britannicus-t, írta pénteken a The Daily Mail.

A Homo Britannicus szerzője Chris Stringer, a londoni Természettudományi Múzeum antropológusprofesszora, aki az emberi eredet egyik legismertebb szakértője. Az antropológus irányítja a Nagy-Britannia ősi betelepülése elnevezésű projektet, korábban Chris Stringer tollából jelent meg Az afrikai exodus: A modern ember eredete című mű.

A Homo Britannicus, amely alcíme szerint az emberi élet hihetetlen történetét meséli brit szigeteken, egyebek közt megismerteti az olvasót azzal, hogy mikor érkeztek az első emberek, s milyen ősi állatokkal éltek "társbérletben".

A Manchesteri Egyetem könyvtárosainak azonban Chris Stringer munkájának címe vajmi keveset mondott, s a Homo kifejezés láttán a meleg és leszbikus irodalom közé sorolták. A kötet mindaddig a könyvtár ezen szekciójában állomásozott, míg egy művelt diák fel nem fedezte, hogy inkább a régészeti könyvek között volna a helye.

Stringer professzor mulatságosnak tartotta a történteket. Mint mondta, könnyen lehet, hogy e tévedésnek köszönhetően egy meleg diák, akiben semmiféle affinitás sem volt a régészet iránt, levéve a könyvet a polcról beleszeret az archeológiába. "Őszintén szólva, ha a Google-ban keresek rá a könyvem címére, egy sor meleg kiadvánnyal együtt jelenik meg" - mondta Chris Stringer. A Manchesteri Egyetem szóvivője a cserét szimpla emberi tévedésnek nevezte.