A munkahelyi előléptetés árt az egészségnek

2009.04.14. 15:33
2 hozzászólás

A munkahelyi előrelépés árthat az egészségnek, és a magasabb beosztásba kerülőknek kevesebb idejük marad arra, hogy orvoshoz forduljanak - állapították meg brit tudósok. A Warwicki Egyetem közgazdász és pszichológus kutatói azt találták, hogy az előreléptetés 10 százalékkal növeli a lelki feszültséget, és 20 százalékkal csökkenti betegség esetén az orvosra fordított időt.

A kutatók abból a feltevésből indultak ki, hogy a munkahelyi előremenetel az egyén jobb önértékelésén keresztül az egészségi állapotot is javítja. De körülbelül ezer, 1991 és 2005 közötti egyéni előléptetési eset elemzéséből azt a következtetést vonták le, hogy a kinevezést nem követte az egészségi állapot javulása. Sőt ellenkezőleg: akik magasabb beosztásba kerültek, lényegesen stresszesebbekké váltak.

"A munkahelyi előrelépés egyáltalán nem olyan jó dolog, mint sokan gondolják. Kutatásunk azt bizonyítja, hogy a menedzserek lelki egészsége az előléptetés után általában romlik, méghozzá nem is csak átmenetileg" - írta Chris Boyce.