A zsokék miatt gyorsabbak a lovak, mint száz éve

2009.07.22. 09:00
10 hozzászólás

A versenylovak a zsokéknak köszönhetik, hogy ma gyorsabbak, mint száz éve. Lovasuk guggoló tartása révén ugyanis jóval kevesebb energiát kell felhasználniuk, mint korábban - derítették ki brit kutatók.

Míg azelőtt a zsokék többnyire egyenesen ülték meg lovaikat a lóversenyeken, és nem volt egységes lovaglóstílus, a XX. század elején elterjedt a ma is alkalmazott tartásforma. Ezzel egyidőben a lovak ideje is javult. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a mai lovak gyorsabbak lennének - írja Thilo Pfau, a Londoni Egyetem kutatója a Science című tudományos folyóiratban. Sokkal inkább a zsokék azok, akik célzott, mozdulataikkal tehermentesítik a lovakat.

Pfau és kollégái ló és lovas mozgásáról gyorsulásérzékelők segítségével készítettek képet. Kiderült, hogy a két mozgásciklus nem követi egymást. Ezt úgy lehet elképzelni, hogyha mondjuk homokzsákokat kötnénk a lóra, azokat minden egyes lépéssel fel kéne gyorsítania és lelassítania. Az erre felhasznált energia pedig csökkentené a sebességét. A zsoké azonban aktív mozgása révén kompenzálja ezt a hatást, így a lónak csupán a súlyát kell tartania, a mozgásába azonban nem kell plusz energiát fektetnie. A jó zsokék még túl is kompenzálták a mozgást - ebben az esetben hátasuk még gyorsabbnak bizonyult, mint nélkülük.