Megfejtették, miért áll fél lábon a flamingó

2009.08.24. 10:14
103 hozzászólás

Amikor az ember gyerekkorában először jár az állatkertben, és meglátja a flamingókat, törvényszerűen megkérdezi a szüleit, miért állnak fél lábon azok a bazi nagy rózsaszín madarak. A szülők szintén törvényszerűen improvizálnak valami jól hangzó indokot, pedig valójában fogalmuk sincs; ahogy egészen mostanáig a tudósoknak sem volt épkézláb válaszuk a rejtélyre.

A philadelphiai Saint Joseph's University két kutatója azonban a Zoo Biology szaklapban megjelent tanulmányában azt állítja, megfejtették a titkot. Hónapokon át figyelték a helyi állatkert flamingóit, és feljegyezték, hogy a madarak teljesen véletlenszerűen választják ki, melyik lábukon állnak, és a többség eközben balra hajtja a fejét (a fejüket jobbra hajtó kisebbség viszont jellemzően az agresszívabb példányok közül került ki).

Két bizonyítatlan teória keringett a fél lábon állásról tudományos körökben, de a megfigyelés mindkettőt megcáfolta: az állatok nem a lábaik pihentetése miatt álldogálnak ilyen furán, és nem is azért, mert fél lábról gyorsabban tudnak felrepülni, ha támadás éri őket. A titok nyitja a testhőmérséklet megőrzése; erre az vezette rá a kutatókat, hogy észrevették, vízben állva sokkal többször állnak fél lábra a madarak, mint a szárazföldön. Az új elmélet szerint egyszerűen minél kisebb testfelületen próbálnak a flamingók érintkezni a hideg talajjal.