A házasság véd a rák ellen

2009.08.31. 15:07
30 hozzászólás


A házasságban élők nagyobb eséllyel küzdik le a rákos megbetegedést, mint az elváltak vagy a megözvegyültek - derült ki egy amerikai kutatásból. Az indianapolisi székhelyű Indianai Orvosi Iskola munkatársai Amerika-szerte elemezték a rákjegyzékeket egészen 1973-ig visszamenőleg. A vizsgálat során közel 3,8 millió betegnél vetették össze össze a családi állapotot a betegség lefutásával - írja a Cancer című szaklapban megjelent tanulmány.

Ami a betegséggel szembeni sikeres küzdelmet illeti, a házasságban élők álltak az első helyen, őket követték azok, akik mindig is egyedülállóak voltak. Náluk valamivel rosszabb esélyekkel szálltakszembe a kórral az elvált és a megözvegyült emberek. A legrosszabb kilátásuk azoknak volt, akik külön éltek partnerüktől, de nem váltak el.

A kutatók azzal magyarázták megállapításaikat, hogy a válás legyengítheti az immunrendszert, aminek következtében a szervezet fogékonyabb lesz a rák iránt. Írásukban azt javasolták, hogy a különélő rákos betegek a diagnózist követően részesüljenek egy stresszkezelő tréningben.